Руснаците продължават да хвърлят войски при Авдеевка, въпреки големите загуби.  Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите отбелязват, че руските войски прехвърлят допълнителни сили в посока Авдеевка, въпреки постоянните проблеми с фронталните механизирани атаки и неуспеха на нов опит за настъпление на 19-20 октомври.

Няколко руски военни кореспонденти твърдят, че на 22 октомври не е имало съществени промени на Авдеевското направление.

Руските войски вероятно ще спрат отново след голяма офанзива, която се провали и доведе до значителни загуби.

Руски военен кореспондент твърди, че украинските сили неочаквано са контраатакували при Пески (8 км югозападно от Донецк) и са изтласкали руските войски от позициите в района.

Друг военен кореспондент казва, че твърденията за настъплението на украинските войски в района на Пески и Опитно (4 км южно от Авдеевка) са неверни.

Кадри с геолокация, публикувани на 21 октомври, показват, че руските войски наскоро са направили малък напредък югоизточно от Първомайски (11 км югозападно от Авдеевка).

Руският военен кореспондент твърди, че руснаците не са завладели напълно територията на Авдеевското възвишение и че в момента тази територия е "сива зона“.

Освен това руски източници по-рано твърдяха, че украинските отбранителни укрепления представляват значително предизвикателство за руския напредък около Авдеевка.

Експертите отбелязват, че тези проблеми са много подобни на тези, пред които са изправени украинските сили в Южна Украйна през първите седмици от продължаващата украинска контраофанзива през юни 2023 г.

Данни от украински източници също показват, че руските войски продължават да прехвърлят личен състав на Авдеевското направление за подпомагане на настъпателните операции, въпреки значителните загуби.