Руските сили продължават да оказват натиск върху позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на левия бряг на Днепър в района на Кринки, където прехвърлят допълнителна бронетехника. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

През последните 24 часа украинските сили са се опитали да настъпят в западната част на Запорожка област. Руски източници твърдят, че ВСУ са извършили наземни атаки в западната част на Запорожка област на 18 декември - северно от Новопрокоповка и близо до Вербовое.

В същото време украинските сили продължават да държат позиции на левия бряг на река Днепър в Херсонска област, въпреки че руските сили са постигнали малък напредък в района през последните дни.

"Геолокационните кадри, публикувани на 18 декември, показват, че руските войски са постигнали малък напредък в Кринки... Руските военни твърдят, че се водят боеве близо до Кринки и че силите на Москва са започнали да използват бронирани превозни средства близо до селището. Кадрите, публикувани на 18 декември, показват как украински дрон удря руски танк Т-90 близо до Кринки“, се казва в доклада на ISW.

В същото време руските сили продължават да понасят загуби заради лоши комуникации и липса на възможности за евакуация.

По-рано ръководителят на Обединения координационен пресцентър на ВСУ Наталия Гуменюк отбеляза, че украинските защитници продължават да държат позиции на левия бряг на Днепър в Херсонска област.

Според анализаторите на ISW те дори успяват да продължат да придвижват подкрепления към този участък от фронта.

Според британското разузнаване новосформираната 104-та гвардейска въздушнодесантна дивизия на руските войски не е успяла да измести украинския плацдарм на левия бряг в Херсонска област. Руснаците са претърпели големи загуби в района, увериха военните на Лондон.