Във връзка с операцията на украинските въоръжени сили в Курска област, руското командване е прехвърлило на това направление повече от 5000 войници от фронтовете в Украйна, твърдят от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В доклада си анализаторите се позовават на материал на The Wall Street Journal. Според източник на изданието, запознат с украинската операция в Курск, руснаците са преразпределили няколко непопълнени бригади с общ състав от 5000 души от други региони на Украйна в Курска област. Това предполагаемо се е случило в средата на седмицата между 6 и 13 август.

Източникът на WSJ също така заявява, че руските сили са предислоцирали непълна бригада от Донецка област. ISW предполага, че може би става въпрос за Пятнашката бригада на т. нар. "ДНР“, чието пристигане коментаторите смятат, че се е случило около 8 август, заедно с други по-малки руски нередовни части от Донецка област.

От 15 август в района на Курск пристигат и подразделения на 200-та мотострелкова бригада. ISW забеляза, че части от тази бригада са се сражавали в района на Часовой Яр в Донецка област през последните месеци.

Освен това докладът на WSJ за 5000 войници е частично в съответствие с доклада, че руските сили са разположили до 11 батальона на фронтовата линия в Курск.

Анализаторите отбелязват, че на 17 август руският батальон "Тигър“ от 155-а морска пехота обяви, че части от батальона се прехвърлят в Курска област. По-рано, на 31 юли, ISW регистрира, че части от този батальон действат близо до Волчанск, Харковска област.

В обобщение те отбелязаха, че руснаците са разположили допълнителни сили в района на Курск от първата седмица на операцията и вероятно са разположили общо повече от 5000 души персонал.