На 4 февруари са продължили позиционните боеве в района на Кринки на левия бряг на река Днепър в Херсонска област, където руснаците подобряват командването, управлението и координацията между отделните си части, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

По данни на украинския военен наблюдател Константин Машовец в района на Кринки части на руските 337-и въздушнодесантен полк (104-та въздушнодесантна дивизия), на 144-та мотострелкова бригада (40-ти армейски корпус) и на 17-и танков полк се бият срещу подразделения на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). През последните дни руските атаки в района срещу позиции на украинските войски са били неуспешни.

"Руските сили едновременно атакуваха украински позиции, нанесоха артилерийски удари по украински позиции на западния (десен) бряг на Херсонска област и проведоха електронно и въздушно разузнаване, което показва, че руските сили са подобрили своето командване, контрол и координация между частите в този район“, обясняват анализаторите от ISW.

За руските войски Кринки е много неудобно място. Границите са толкова разширени, че е трудно да се противодейства своевременно във всеки район, особено в условията на ограничена логистика. Това води до факта, че постепенно руснаците, неспособни да противодействат на разширяването на предмостието, започват да губят нови области. От своя страна разпръскването на вниманието към нови области намалява ефективността на тактическите им групи.

Ръководителят на Defence Express Сергей Згурец разкри предимството, благодарение на което ВСУ държат важния плацдарм в Херсонска област. Руските войски с всички сили се опитват да изтласкат украинската морска пехота оттам и непрекъснато вкарват техниката им в населеното място. Всичко това обаче украинската армия ги унищожава с артилерия и безпилотни самолети.