Руските войски са засилили минирането в района на Роботино-Върбово и се опитват да сковат украинските сили на участъци от фронта по-далеч от западната част на Запорожка област. Такива изводи правят в последния си доклад от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Руски военни блогери твърдят, че руските войски са започнали да минират предварително разчистени райони по линията Роботино-Върбово (10 км южно до 18 км югоизточно от Орехов), за да постигнат тактическа изненада.

Известен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че руските войски са засилили тактическите настъпателни операции на няколко сектора на фронта извън района на Запорожие, за да разтегнат украинската отбрана и да отклонят украинското внимание.

Представителят на Таврическата група войски на Украйна полковник Александър Щупун заяви, че руските войски са се опитали да фиксират украинските сили на Авдеевското и Мариинското направления и да им попречат да прехвърлят резерви в Запорожието.

Същевременно украинските войски продължиха контранастъпателните операции близо до Бахмут и имат незначителен напредък в западната част на Запорожка област на 8 октомври. Кадри с геолокация, публикувани на 8 октомври, показват, че украинските сили са напреднали ограничено на север от Новопрокоповка (14 км южно от Орехов), а руски военен служител твърди, че украинските сили също са напреднали при Копан (10 км югозападно от Орехов).

Украинският генерален щаб съобщи, че ВСУ са постигнали частичен успех североизточно от Андреевка (7 км югозападно от Бахмут), а руски източници твърдят, че украинските сили продължават да атакуват близо до Андреевка и Курдюмовка (11 км югозападно от Бахмут).

Руски и украински източници също съобщиха, че влошаващите се метеорологични условия засягат както руските, така и украинските операции. Представителят на Таврическата група войски на Украйна полковник Александър Щупун посочи, че активността на руските безпилотни апарати и самолети е намаляла през последните дни поради лошото време.

Руските военни твърдят, че влошените метеорологични условия при Бахмут и Запорожие са повлияли на украинските настъпателни операции, както и на руските въздушни разузнавателни операции. Представителят на Източната група на украинските въоръжени сили капитан Иля Евлаш повтори, че лошото време може да повлияе на работата на дроновете и самолетите, но времето няма да спре украинската контраофанзива.