Местните власти на Курска област и Министерството на отбраната не са постигнали съгласие по версиите за случващото се в региона. Следователно руснаците са направили противоречиви изявления, пише базираният във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от УНИАН.

Губернаторът Алексей Смирнов и няколко руски военни блогъри предупредиха, че боевете продължават в граничните райони на Суджански и Кореневски райони на Курска област. В същото време Министерството на отбраната и ФСБ настояха, че са отблъснали опитите за пробив.

Руски източници твърдят, че на 6 август украинските войски са извършили серия от трансгранични нападения в района на Курск. Според руснаците се твърди, че украинските сили са напреднали към руски позиции близо до Николаево-Дарино и Олешня, Курска област.

Геолокационни кадри показват повредени и изоставени бронирани машини на около седем километра северно от международната граница западно от Любимовка, област Курск.

Руски източници твърдят, че на кадрите се вижда украинска техника, но ISW не може да потвърди или отрече това.

Руското министерство на отбраната твърди, че руските резервни сили са отговорили на украински нападения, а руски вътрешен източник твърди, че елементи от чеченските специални части на "Ахмат“ също са отблъснали нападенията, но ISW не може да потвърди тези твърдения.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските войски са унищожили 16 украински бронирани машини по време на нападенията и че руските войски са нанесли ответни удари по украински позиции в Сумска област.