Руските войски извършват тактическо обкръжение на град Авдеевка в Донецка област. Това може да създаде условия, които ще принудят украинските въоръжени сили да изоставят позициите си, но те засега оказват яростна съпротива.

Това се казва в поредния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната (ISW), в който се показва карта на военните операции, която показва напредъка на руснаците към южните покрайнини на коксохимическия завод в Авдеевка, както и превземането на позицията на Въоръжените сили на Украйна в Зенит между Авдеевка и село Спартак в покрайнините на окупирания Донецк, предава УНИАН.

ISW също цитира скорошни геолокационни данни, които показват, че руснаците са прерязали последния път от Авдeевка, който е бил използван за логистични цели. Представителят на Таврическата група войски на ВСУ Дмитрий Лиховой обаче увери, че украинските въоръжени сили използват подготвени вторични наземни комуникационни линии за снабдяване на украинските сили в южната и източната част на Авдеевка.

"Руските блогъри твърдят, че руските войски са напреднали на запад от града, опитвайки се да отрежат черните пътища, използвани за логистика от въоръжените сили от селата Ласточкино и Северное, въпреки че ISW все още не е видял никакво потвърждение за това руско настъпление“, отбелязват анализаторите.

Както се добавя, Лиховий призна, че ВСУ се изтеглят от някои позиции край Авдеевка, но продължават да отвоюват определени позиции от руснаците в "сивата зона“. Той също така говори за предислоцирането на отделни части на бригада в Авдеевка, които контраатакуват позициите на руснаците в населения район.

"Руските сили може да завършат обкръжението на някои украински части, ако украинските войски не се изтеглят или не извършат успешни контраатаки“, предупреждава ISW.