Руските сили са активизирали настъпателните си усилия край Авдеевка и в западната част на Запорожка област, с цел да изтеглят силите на украинските въоръжени сили от Роботино, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в последния си доклад, цитиран от РБК-Украйна.

"Руските войски засилиха настъпателните действия северозападно от Авдеевка в района на Очеретино, Тоненко, Бердичев и югозападно от Авдеевка на линията Водяне-Опитне. Те също атакуваха югозападно от Орихов на линията Пятихатка-Жеребянка, а руските военни блогери твърдяха, че войските са напреднали два километра в района", посочват анализаторите от институтът.

Украинският генерален щаб потвърди, че до три руски батальона са започнали атака, а ISW наблюдава кадри от боеве в района, но не е забелязал никакво потвърждение за този предполагаем руски напредък към момента.

Руските военни блогъри най-вече описват операциите в района на Авдеевка като значителна настъпателна операция, насочена към обкръжаване на групата украински войски в Авдеевка и превземане на града.

Според анализаторите успешното обкръжаване на Авдеевка, една от най-силно укрепените фронтови зони в Донецка област, вероятно ще изисква повече сили, отколкото Русия отделя в момента.

Руските войски са разположили неравномерно сили по тази фронтова линия, предимно части от 1-ви армейски корпус на така наречената "ДНР“ и допълнителни доброволчески формирования, които до голяма степен са пострадали от лошо командване и напрежение сред редовните руски части.

Интензивността на руските настъпателни операции в района на Авдеевка и Жеребянка съвпада с други локализирани настъпателни усилия в Луганска област и източна Запорожка област, всички от които вероятно имат за цел да приковат украинските сили и да попречат на украинското командване да премести резерви към критични области на предната част.

През последните няколко седмици украински официални лица направиха редица изявления по въпроса, включително отбелязват, че руските атаки по направлението Авдеевка-Донецк имат за цел да попречат на украинците да преместят сили в Запорожка област.

Основни констатации:

На 9 октомври руските войски започнаха локализирани настъпателни операции в района на Авдеевка в Донецка област и югозападно от Орихов в западната Запорожка област, вероятно с цел да изтеглят украинските сили от района на Роботино.

Украинските войски продължиха контранастъпателните действия в района на Бахмут и в западната част на Запорожка област и са потвърдили настъплението в района на границата на Донецк и Запорожка област.

Руското военно ръководство може отново да е сменило командира на 58-ма общовойскова армия, което показва, че проблемите с руското командване и контрол в западната Запорожка област продължават.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви планове за откриване на нов коридор през Молдова и Румъния за износ на украинско зърно.

Руските войски проведоха настъпателни операции на оста Купянск-Сватов-Креминна/Кременная, близо до Бахмут, на направлението Авдеевка-Донецк, на запад от Донецка област, в граничната зона на Донецко-Запорожка област, на запад от Запорожка област.