На направление Купянск руските сили са превзели Стелмаховка в район Сватово в Луганска област. В Покровското направление те са поставили знаме във вилната зона край Карловка и са напреднали в рамките на Новогродовка. В близост до Донецк руските сили са напреднали на север от Константиновка и на югозапад от Победа. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

На 30 август сраженията продължават северно и североизточно от Харков, но няма потвърдени промени във фронтовата линия.

На 29 и 30 август руските сили продължават настъпателните операции край Липци и в района на Плетеневка и Волчанск.

Руските сили продължават да преместват части от 136-а отделна мотострелкова бригада (58-а обединена армия на Южния военен окръг) на позиции край Тихий (североизточно от Харков и източно от Волчанск), за да окажат помощ на място на частите на 83-а въздушнодесантна бригада в района.

Наскоро руските сили напреднаха северозападно от Сватово, като същевременно продължиха настъпателните операции по линията Купянск-Сватово-Кременная на 30 август.

Геолокационни кадри, публикувани на 30 август, показват как руските войски издигат руското знаме в центъра на Стелмаховка (северозападно от Сватово), което показва превземането на селището. На 29 август руското министерство на отбраната заяви, че руските войски са превзели Стелмаховка. Министерството също така заяви, че руските войски са превзели Синковка (североизточно от Купянск). Някои руски военни блогъри обаче твърдят, че руските сили все още трябва да прочистят една или две улици в Синковка, преди да могат да превземат напълно селото.

На 30 август руските сили продължават настъпателните действия по посока на Северск, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Украинският генерален щаб съобщава, че руските сили настъпват източно от Северск в района на Верхнекаменское, югоизточно от Северск в района на Виемка и Ивано-Даривка и южно от Северск в посока Звановка.

На 30 август руските сили продължават настъплението си близо до Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Украинският генерален щаб съобщи, че на 29 август руските сили са провеждали настъпателни действия:

край самия Часов Яр,

северно от Часов Яр, близо до Калиновка,

източно от Часов Яр, близо до Иванивское,

южно от Часов Яр по посока на Ступочек,

на югоизток от Часов Яр в района на Андреевка и Клещеевка.

Съобщава се, че на 30 август руските сили са напреднали близо до Торецк, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Руски блогъри твърдят, че руските войски са напреднали в западната част на Дружба (североизточно от Торецк), в северозападната част на Северное (източно от Торецк), в югоизточната част на Торецк, до източните покрайнини на Торецк, северозападно от Ню Йорк (южно от Торецк), западно от Юровка (южно от Торецк) и до 500 метра източно от Пантелеймоновка (югозападно от Торецк). Руски източник твърди, че руските сили са укрепили позициите си в Северное в район с ширина до 950 метра. ISW обаче не намира потвърждение на тези твърдения.

Наскоро руските войски са напреднали близо до Покровск.

На геолокационни кадри, публикувани на 29 август, се вижда как части на руския 60-и сомалийски мотострелкови батальон (1-ва АК ДНР) издигат знаме във вилната зона североизточно от село Карловка (югоизточно от Покровск), а на допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 30 август, показват подразделения на руската 114-а мотострелкова бригада (1-ва ДНР МСБ), които развяват знаме в района на дачи западно от Карловка, което показва скорошно настъпление на руски войски в тези райони.

Други видеоклипове с геолокация, публикувани на 30 август, показват неотдавнашно настъпление на руски войски в югозападната част на Новогродовка (югоизточно от Покровск). Руски блогъри твърдят, че руските сили са превзели Гродовка (източно от Покровск), Карловка и Галициновка (югоизточно от Покровск) и са напреднали югозападно от Новогродовка, югоизточно от Карловка, северно от Галициновка, южно от Мемрик (източно от Покровск) и са се задълбочили на 550 метра в рамките на Михайловка (югоизточно от Покровск). Въпреки това ISW не намира потвърждение на тези руски твърдения.

На 30 август руските сили продължиха настъпателните операции западно от Донецк, но няма потвърдени промени във фронтовата линия. Украинска бригада, действаща в Кураховското направление (западно и югозападно от Донецк), публикува кадри на украинските сили, които отблъскват атака на руска механизирана армия с размер на рота, и съобщи, че украинските сили са унищожили 13 от 17 руски бронирани машини.

Наскоро руските сили са напреднали югозападно от Донецк. Геолокационни кадри, публикувани на 29 и 30 август, показват руски сили да напредват северно от Константиновка и югозападно от Победа.

Руското министерство на отбраната твърди, че руските сили са превзели Константиновка, но някои руски блогъри съобщават, че украинските сили все още държат позиции в северозападната част на Константиновка.

Един руски блогър твърди, че на 30 август руските войски са напреднали близо до границата на Донецка и Запорожка област северно от Урожайное, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в района.

На 29 и 30 август позиционните боеве продължават в западната част на Запорожска област в района на Работино и Малая Токмачка (североизточно от Работино), но няма потвърдени промени във фронтовата линия. Капитан Дмитрий Лиховой, говорител на групата украински войски "Таврия", заявява, че направлението Гуляйпол, районът на Работино и източният (ляв) бряг на Днепър са относително спокойни и че руските сили не разполагат с достатъчно ресурси, за да провеждат редовни големи атаки в тези райони.

На 29 и 30 август сраженията продължиха на източния бряг на Херсонска област, но няма потвърдени промени във фронтовата линия.