Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са постигнали малък напредък на север от Харков към населеното място Липци. Въпреки това руснаците продължават атаките си при Волчанск и са се придвижили на Купянско направление. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Геолокационни кадри показват, че ВСУ наскоро са си върнали част от територията в полетата северно от Липци. В същото време московски блогър твърди, че руските военни са напреднали на север от Липци на дълбочина от 500 метра, но ISW не разполага с доказателства в подкрепа на това твърдение.

Руснаците продължават атаките си близо до Липци и Тернов, на международната граница между Липци и Волчанск. Руските войски са атакували североизточно от Харков в района на Волчанск, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Украинските войски поддържат присъствие във Волчанския агрегатен завод в центъра на града на северния бряг на река Волча.

Руснаците наскоро са настъпили по линията Купянск-Сватово-Кременная. Геолокационни кадри, публикувани на 26 май, показват, че руските сили са напреднали източно от Мясожаровка. Допълнителни геолокационни кадри показват, че руските сили наскоро са напреднали западно от Нововодяное.

Твърди се, че руските войски са напреднали в посока Стелмаховка, северозападно от Сватовое, на 300 метра в рамките на Берестовое и в рамките на Белогоровка. ISW обаче не разполага с доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Руските войски продължават настъпателните операции:

Североизточно от Купянск близо до Синковка; източно от Купянск близо до Петропавловка и Кисловка;

Северозападно от Сватовое при Ивановка, Степная Новоселовка и Берестовое;

Западно от Сватовое при Мясожаровка; югозападно от Сватовое при Грековка, Дружелюбовка, Новоегоровка и Нововодяное;

Северозападно от Кременная близо до Невски;

Западно от Кременная при Тернов;

Южно от Кременная при Григоровка и Белогоровка.