През последните седмици руските сили са подобрили тактическите си способности. Те са използвали тактическа изненада в района на Авдеевка в Донецка област. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

От доклада на ISW става ясно, че някои елементи от руската армия могат да усвоят тактическата адаптация, получена по време на офанзивата в Украйна. 

Анализаторите цитират изказването на украинския военен коментатор Константин Машовец, според което на 8 март руснаците са успели тактически да се прегрупират и да изместят фокуса на своите настъпателни операции от северната част на коксохимическия завод в Авдеевка, в северозападната част на града, към североизточната част. Машовец подчертава, че русначите са успели да се прегрупират и да направят тактическа промяна, "като е попречила на въоръжените сили да осъзнаят напълно ситуацията".

"Способността на руските сили да постигнат елементи на тактическа изненада в такава оперативна среда с практически никакъв камуфлаж е забележителна. От ISW не са наблюдавали други скорошни забележителни инциденти, при които руските сили да са постигнали или използвали тактическа изненада".

Според анализаторите това не означава непременно наличието на някакви по-широки възможности за руснаците. Въпреки че те показват ограничена адаптация на тактическо ниво в определени райони на фронта, мащабните тактически неуспехи в цяла Украйна показват, че руското военно командване не е научило и не е разпространило всички възможни тактически адаптации сред всички групи от своята армия.