Руските сили са напреднали "слабо“ на левия бряг на река Днепър в Херсонска област, като на това направление  използват химически оръжия, се твърди в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от УНИАН.

Геолокационни кадри показват, че руските войски са напреднали в западната част на Кринки на левия бряг на Днепър. В същото време в доклада се подчертава, че 810-та бригада на морската пехота на Черноморски флот на Русия е потвърдила, че умишлено използва химическо оръжие срещу Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). ISW отбеляза, че това е очевидно нарушение на Конвенцията за химическите оръжия, по която Русия е страна.

На 22 декември в Telegram канала на 810-та отделна бригада на морската пехота на Русия е публикувано съобщение за "радикална промяна на тактиката“ срещу ВСУ в Кринки. В текста се казва, че използват нова тактика за "пускане на гранати К-51 от дронове“ върху украински позиции, за да изместят военните на Киев от техните позиции. Публикувани са и снимки с използването на К-51 срещу ВСУ, вероятно в Кринки, отбелязват анализаторите.

Според ISW гранатите K-51 са зареждани с дразнещ газ CS (2-хлоробензалмалононитрил), вид сълзотворен газ, използван за разпръскване на протестиращи.

По-рано анализаторите на ISW отбелязаха, че руснаците са използвали гранати К-51 срещу украинските военни в района на Донецк през ноември миналата година.

Допълва се, че въпреки атаките на руснаците, няма потвърдена информация за на фронтовата линия на границата на Донецка и Запорожка област. Продължават позиционните боеве в района на Работино. Също така в доклада се посочва, че на 22 декември ВСУ са атакували Бердянск с дрон и са ударили административната сграда на Токмак с ракети HIMARS.