Руските войски значително са засилили настъплението си в района на Угледар и досега са постигнали незначителни тактически успехи в този район. Русия иска да засили натиска върху Въоръжените сили на Украйна и да създаде условия за по-нататъшни успехи на Покровското направление. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

По данни на ISW руските войски искат да ликвидират позициите на ВСУ на широкия издатък (панхендъл) западно и югозападно от Донецк и да напреднат към и по протежение на магистрала Н-15 (Донецк - Запорожие).

Според анализаторите очевидно координираните нападения на руските сили от южния фланг на Покровското направление към западния фланг на отбраната на ВСУ около Угледар вероятно имат за цел да увеличат натиска върху украинците, отбраняващи се в западната част на Донецка област, и да създадат условия за по-нататъшно настъпление на Покровското направление.

В същото време засилването на атаките около Угледар няма да намали темпото на операциите в други части на западната Донецка област.

Украинската въздушно-десантна бригада, действаща югозападно от Донецк, са показали видеозапис от отблъскването на усилена руска механизирана атака от четири танка и 17 бойни бронирани машини край Костянтинивка на 4 септември.

Руските сили са засилили настъпателните операции край Угледар малко след като са започнали да разширяват южния фланг на Покровския панхендъл. Това предполага, че руските сили планират да проведат взаимно подсилващи се настъпателни операции по южния фланг на Покровския издатък панхендъл, непосредствено западно от Донецк, по протежение на магистрала 0-0532 и край Угледар.

От ISW предполагат, че руснаците планират да превземат Курахово и Угледар, за да позволят на руските сили да получат по-бързо тактически предимства до и по протежение на магистрала Н-15, въпреки че ще срещнат трудности.

Руските военни командири продължават да дават приоритет на настъплението към Покровск и ще разглеждат засилването на настъплението в Западна Донецка област като второстепенна цел.

С помощта на тези второстепенни усилия руските сили, независимо от успеха си, искат да консолидират украинските сили в западната част на Донецка област и да им попречат да придвижат подкрепления за укрепване на отбраната на Покровск.

Въпреки това руснаците няма да могат да задържат инициативата в цялата източна част дълго време, а многократното засилване на офанзивите в Донецка област, в допълнение към постоянния оперативен натиск, предизвикан от навлизането на ВСУ в Курска област, вероятно ще доведе до това настъпателните операции на руските сили да завършат по-рано, отколкото планират техните военни командири.