Руските войски наскоро са напреднали на югозапад от Велика Новосилка и се опитват да пробият около Авдеевка с нова тактика. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

На 16 март продължават позиционните боеве по линията Купянск-Сватово-Кременная, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този район.

Украински и руски източници са съобщил, че позиционните битки продължават:

на североизток от Купянск в района на Синковка

на югоизток от Купянск в района Табаевка

на запад от Креминная в района на Терни

на юг от Кременная в района на Велогоровка.

Позиционните боеве продължиха близо до Бахмут на 16 март, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Позиционните битки продължават:

на североизток от Бахмут в района на Роздоливка

северозападно от Бахмут в района на Богдановка

на запад от Бахмут в района на Ивановское и на изток от Часовой Яр

югозападно от Бахмут в района на Клещеевка и Андреевка.

Според информацията на ISW руските войски вероятно са превзели Тоненка (западно от Авдеевка) и Невелск (югозападно от Авдеевка) не по-късно от 16 март.

Видео с геолокация, публикувано на 15 март, показва колона от руска бронирана техника, която наскоро е напреднала западно от Тоненко, а допълнително геолокирано видео, публикувано на 16 март, показва елементи от руската бригада, която напредва към Невелск и издига знаме там.

На 15 март командирът на украинския батальон, действащ близо до Авдеевка, е заявил, че руските сили близо до града правят нововъведения и заменят класическите "месни атаки" на пехотата, използвайки бронирани превозни средства, за да увеличат и поддържат постоянен натиск върху украинските сили.

Украинският командир е заявил, че руските сили атакуват в няколко дивизии (вероятно имайки предвид елементи от дивизии, които е малко вероятно да бъдат напълно окомплектовани) и че руските сили се стремят да превъзхождат ВСУ десет към едно на направление Авдеевка.

Командирът е допълнил, че украинските войски са забавили настъплението на Русия, но не може да каже със сигурност, че ситуацията е стабилна.

Позиционните боеве продължиха на запад и югозапад от Донецк на 16 март, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в района.

Позиционните боеве продължават:

на запад от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка

югозападно от Донецк в района на Новомихайловка и Володимировка (югоизточно от Угледар по маршрут T0509 Угледар-Волноваха-Мариупол).

Руските войски наскоро са напреднали югозападно от Велика Новосилка на фона на продължаващите позиционни битки близо до границата на Донецка и Запорожка област на 16 март.

Видео с геолокация, публикувано на 16 март, показва, че руските войски наскоро са навлезли в гората югозападно от Велика Новосилка.

Позиционните битки продължиха на юг от Велика Новосилка близо до Старомайорское.

На 16 март продължават позиционните битки в района на Работино и Вербовое  (източно от Работино) на запад от Запорожска област.

Боеве се водят на левия бряг на Херсонска област, по-специално в района на Кринки.