Руските войски се опитват да компенсират ударите на украинските дронове, за да излязат от позиционната война. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

Руски военни блогъри твърдят, че руската армия се опитва да компенсира ударите на украински дронове и в тила, което е необходимо за излизане от позиционната война.

Руски военен блогър е заявил на 23 януари, че руските сили трябва да измислят как да излязат от окопната война, но че те не могат да съсредоточат достатъчно жива сила, за да пробият украинските линии, тъй като украинските сили нанасят удари по всички концентрации, по-големи от батальон.

Той твърди, че украинските войски нанасят удари по руските сили дори в близкия тил.

Военнен блогър е съобщил също, че украинските сили се насочват към малки руски групи от една или две пехотни роти и 10 бронирани машини с помощта на дронове, като не позволяват на руските сили дори да достигнат украинските предни отбранителни линии.

Военните блогъри подчертават, че руските войски трябва както да получат непряко огнево предимство над украинските войски, така и да модернизират руското командване и контрол, за да излязат от позиционната война. Подчертава се, че руските сили на фронтовата линия трябва да могат да комуникират бързо, за да сведат до минимум времето между откриването и ангажирането на целта и че тази промяна ще се случи само ако "има значителни промени в процесите C2".

Характеристиките и проблемите на позиционната война, идентифицирани от руските блогъри в последните дискусии, се припокриват с много от системните проблеми на руската армия, от които блогърите се оплакват от дълго време.

Според анализаторите от ISW в момента няма индикации, че руското военно командване значително е подобрило някой от тези идентифицирани проблеми на оперативно ниво, необходимо за пробив на позиционния фронт в една или повече от зоните на военните действия.

Руските сили обаче наскоро доказаха способността си да постигат тактически успехи по време на интензивни настъпателни операции, дори въпреки тези системни проблеми, по-специално при Купянск в Харковска област и Авдеевка в Донецка област, се допълва в доклада.

В него се коментира и поредицата от ракетни удари срещу Украйна, ISW продължава да оценява, че Русия вероятно се стреми да придобие повече балистични ракети от чужбина, включително от Иран и Северна Корея, тъй като балистичните ракети при определени обстоятелства могат да доведат до повече успех при ударите по украински цели.

Ключови моменти от доклада на ISW за 23 януари:

-Западните сили потвърдиха подкрепата си за Украйна и ангажимента си към развитието на украинската отбранителна и промишлена база по време на 18-та контактна група за украинската отбрана "Рамщайн" в Германия на 23 януари.

-На 23 януари НАТО възложи договори за закупуване на повече от 200 000 артилерийски снаряда, което вероятно ще позволи на НАТО да изпрати допълнителна помощ на Украйна или да попълни запасите на Алианса.

-Руски военни блогери твърдят, че руските сили се опитват да компенсират ударите на украински дронове и ударите отзад на ниво, необходимо за излизане от позиционната война.

-В нощта на 22 срещу 23 януари руските сили извършиха поредица от ракетни удари по Украйна и тази поредица от удари вероятно беше насочена към пробиване на украинската система за противовъздушна отбрана.

-Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с външния министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан и външния министър на Палестинската автономия Рияд ал Малики като част от усилията за задълбочаване на отношенията на Русия с играчи от Близкия изток.

-Вътрешната политика на Кремъл, насочена към "Годината на семейството" през 2024 г., вероятно отчасти е насочена към преодоляване на продължаващата демографска криза в Русия.

-Балтийският флот на Русия провежда крайбрежни ракетни учения, които вероятно ще съперничат на продължаващите учения на НАТО Steadfast Defender 2024.

- Кремъл може да възнамерява да използва президентските избори в Русия през 2024 г. като референдум за войната на Русия в Украйна.

-Руската правна система разширява наказателното преследване за изнудване, за да потисне широко източниците на несъгласие.

-0Руските сили наскоро направиха потвърдено настъпление близо до Кременная, Авдеевка и Донецк на фона на продължаващите позиционни битки по цялата линия на контакт от 23 януари.

-Ръководителят на правителството на т. нар. "ДНР" Евгений Солнцев съобщи на 23 януари, че филиалът на Руското военноморско училище "Нахимов" в окупирания Мариупол ще започне обучението на първите кадети на 1 септември 2024 г.

-Руските власти вероятно умишлено изкривяват статистиката за населението в окупираните територии, за да насърчат хората да се заселят в окупираните селища.