"На 20 януари руските войски напреднаха по линията Купянск-Сватово-Кременна и превзеха село Крохмалин". Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

Геолокационните изображения, публикувани на 20 януари, показват, че руските сили са превзели Крохмальне, което се намира на 20 км северозападно от Сватово, а руски военни блогъри по-рано твърдяха, че украинските сили са се изтеглили от позициите край селото.

Освен това публикуваните на 20 януари геолокационни изображения показват, че руските войски леко са напреднали на изток от Иванивка (на 20 км югоизточно от Купянск).

Руските сили са напреднали и югозападно от Бахмут. Публикуваните на 20 януари геолокационни изображения показват, че руските войски напредват в малък горски пояс северозападно от Клещеевка (югозападно от Бахмут).

Анализаторите от ISW отбелязват, че руските войски са извършили незначително настъпление близо до границата на Донецка и Запорожка област. Геолокационни изображения, публикувани на 20 януари, показват ограничен напредък на руските войски югоизточно от Урожайне (на 10 км южно от Велика Новоселка).

Позиционни боеве се водят по цялата фронтова линия.

Ключови констатации на ISW за 20 януари:

-Руският президент Владимир Путин невярно заяви, че Русия подкрепя "безусловното равенство" и "суверенитета" на всички нации в писмо от 20 януари до срещата на върха на Движението на необвързаните държави, което противоречи на официалната позиция на Русия относно нейната война в Украйна и нейните по-широки имперски амбиции.

-Руският посланик в Дания, Владимир Барбин, заплаши Дания, член-основател на НАТО, на 20 януари в отговор на скорошно американско-датско споразумение, позволяващо на американски войски достъп до военни бази в Дания.

-Руският енергиен износ за Китай се увеличи значително през 2023 г. на фона на зависимостта на Русия от приходите от петрол, за да помогне за компенсиране на фискалната тежест, причинена от войната в Украйна.

-Комисарят по вътрешния пазар на Европейския съюз (ЕС) Тиери Бретон заяви на 20 януари, че ЕС ще може да произведе 1,3 до 1,4 милиона артилерийски снаряда до края на 2024 г. и ще достави "повечето" от снарядите на Украйна.

-Руските войски осъществиха потвърдено настъпление по линията Купянск-Сватов-Кременна, близо до Бахмут, както и в граничната зона на Донецка и Запорожка области, на фона на позиционни боеве по фронта.

-Руските специални части "Шторм-Z" заявяват на 16 януари, че личният състав на руската гвардия, която действа на територията на окупирана Украйна, има систематични проблеми със съхранението на техника и оръжие.