Руските войски са постигнали значителни тактически успехи на Покровско направление на фона на съобщенията, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са се изтеглили от райони югоизточно от едноименния град. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

Геолокационни кадри, публикувани на 27 август, потвърждават, че руските войски са напреднали на повече от два километра от последните си потвърдени позиции в северозападна част на Новогродовка (югоизточно от Покровск) по улица "Дубинина“.

Това показва, че руски войски допълнително държат позиции в централната част на града.

От други кадри става ясно, че русаците имат малък напредък югоизточно от Гродовка (източно от Покровск и североизточно от Новогродовка) и са превзели Калиново (по-нататък на югоизток от Покровск и югоизточно от Новогродовка).

Основни изводи на ISW за 27 август:

Руските войски са постигнали значителни тактически успехи на Покровско направление на фона на съобщенията за изтегляне на ВСУ от определени райони югоизточно от Покровск.

Най-боеспособните войски на Русия в момента подкрепят усилията за напредването към Покровск, а "руските офанзивни операции са емблематични за по-широката теория на Русия за победа в Украйна, която разчита на привидно безкраен тактически напредък“. Продължаващото и пълно приоритизиране на Покровск от Русия вероятно ще повлияе на общия боен потенциал на силите й в Украйна, особено с оглед усилията на Кремъл да неглижира значението на Курската операция на ВСУ.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че операцията в Курска област е отчасти опит за предотвратяване на руска офанзива в Сумска или Черниговска област и отбеляза, че това е един аспект от по-широките усилия на Киев за постигане на справедливо и трайно дипломатическо уреждане на войната въз основа на принципите на международното право и неприкосновеността на териториалната цялост на Украйна.

На 27 август украинските войски са се опитали да навлязат в два района на Белгородска област.