За 500 дни пълномащабна война срещу Украйна Русия не успя да постигне нито една от целите, които си постави в началото на инвазията, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

"Преди 500 дни Русия започна непредизвикана война срещу Украйна. Руските военни възнамеряваха да превземат Киев в рамките на три дни, но не постигнаха нито една от планираните цели в Украйна“, се казва в изявление на ISW.

Отбелязва се, че украинските сили са поели инициативата и провеждат контранастъпателни операции по по-голямата част от фронтовата линия, докато руските войници са почти изцяло съсредоточени в опитите си да задържат окупираните територии.

ISW отбелязва, че благодарение на помощта на Запада Украйна е осигурила своята независимост, но е изправена пред критичната задача да освободи стратегически важни територии, които все още са под контрола на Руската федерация.

През 500-те дни на война Въоръжените сили на Украйна са разсеяли мита за "втората армия“ на света, свалиха за първи път руската хиперзвукова ракета "Кинжал“, а също така унищожиха най-големия кораб на Черноморски флот на Руската федерация, се казва по отношение на успехите на Киев.

Освен това ВСУ опровергаха един от постулатите на военната наука за необходимостта от числено превъзходство в живата сила и въоръжението по време на настъпление.