Украинските въоръжени сили успешно са отблъснали три руски разузнавателно-диверсионни групи на границата между Украйна и Русия при Стара Хута и Бруски в Сумска област. Продължават позиционните боеве в района на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Руски източници са съобщили, че са превзели Мирне в Запорожка област. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Украинските сили успешно са отблъснали три руски разузнавателно-диверсионни групи на границата между Украйна и Русия при Стара Хута и Бруски в Сумска област. "Не е ясно дали украинските военни са имали предвид официални руски разузнавателни и диверсионни групи в същия район на 16 март или допълнителни руски операции на 17 март, които са се състояли след първите доклади", посочват от ISW.

На 17 март, са се водили позиционни битки на границата Купянск-Сватов-Кременная, без потвърдени промени на фронтовата линия.

Позиционни боеве се водят:

на североизток от Купянск близо до Синковка

на запад и юг от Кременная, близо до Белогоровка.

Подразделенията на чеченския отряд на Ахмат "Аида" продължават да действат край Белогоровка, а подразделения на 346-а бригада на специалните сили (ГРУ на Генералния щаб на Руската федерация) действат край Лисичанск.

Според доклада на 17 март руските войски са започнали настъпление на север от Бахмут без успех. 

Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските войски са отбили руски щурм близо до Роздоливка (югозападно от Сиверск). Освен това подразделенията на 6-та мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус "ЛНР") продължават да действат край Според доклада на 17 март руските войски са започнали настъпление в северно направление (североизточно от Бахмут) без успех. Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските войски са отбили руски щурм близо до Роздоливка (югозападно от Сиверск). 

През същия ден позиционни битки са се водели около Бахмут и са продължили без промени на фронтовата линия. Водят се позиционни битки:

северозападно от Бахмут близо до Богдановка

на запад от Бахмут близо до Ивановское

на изток от Часив Яр

югозападно от Бахмут близо до Клещеевка, Шуми и Южни.

Съобщава се също, че частите на руската 6-та мотострелкова дивизия  продължават да действат в Бахмутско направление и край Клещеевка: подразделения на руския 78-ми мотострелкови полк със специално предназначение "Север-Ахмат" (югоизточно от Сиверск).

Руските войски са напреднали на северозапад и запад от Авдеевка, на фона на продължаващите позиционни битки в района на 17 март. Геолокационни изображения, публикувани на 16 март, показват, че руските сили наскоро са напреднали северозападно от Тоненко (западно от Авдеевка). Кадри, публикувани на 16 март, показват, че руските войски са настъпили към централната част на Орловка (северозападно от Авдеевка).

Позиционни битки се водят:

на северозапад от Авдиевка близо до Новобахмутивка, Бердичи и Орловка

на запад от Авдеевка близо до Тоненко

на югозапад от Авдеевка близо до Первомайско и Невелск.

Наскоро руските и украинските войски активно са напреднали към фронтовата линия в Донецк по време на позиционните битки, които са продължили на 17 март. Геолокационни изображения, публикувани на 14 март, показат как частите на руската 39-та мотострелкова бригада (68-ми АК, Тихоокеанския флот) удрят украински позиции южно от Новомихайловка (югозападно от град Донецк), което показва напредъка на украинските сили в този район.

Геолокационни изображения, публикувани на 17 март, показват, че руските войски са напреднали леко на североизток от Мариинка (директно западно от град Донецк). Позиционни боеве продължават да се водят западно от Донецк при Красногоровка и Георгиевка, както и югозападно от града при Новомихайловка и Победа.

Съобщава се, че подразделения на руската 305-а артилерийска бригада (5-та общовойскова армия на Източния военен окръг действат близо до Новомихайловка.

Съобщава се, че на 17 март е получена информация, че руските войски са превзели Мирне (разположен североизточно от Работино) по време на активни позиционни боеве в западната част на Запорожка област. 

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че части на руската 35-а общовойскова армия (Източен военен окръг) успешно е превзела Мирне измествайки украинските войски от това населено място.

Позиционни битки продължават близо до Работино и северозападно от Вербовое. Отбелязва се също, че в района на Запорожие действат подразделения на руския батальон БАРС-3 "Родина" (боен армейски резерв).

Позиционни битки са се водили на източния (ляв) бряг на Херсонска област, по-специално близо до село Кринки и в района на Антонивския мост.