Властите на Руската федерация възнамеряват да създадат "буферна зона“ в Харковска област. В тази връзка зачестиха призивите за мащабна настъпателна операция от района на Белгород. Анализатори от базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW) отбелязаха, че руските военни не са в състояние да извършат операция за завземане на значителна територия в района на Харков в близко бъдеще, предава УНИАН.

Експерти цитираха думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков от 9 януари, когато той каза, че руските войски ще направят всичко, за да предотвратят украински непряк огън в Белгородска област на Русия. Руски източници използваха коментарите на Песков, за да призоват руските сили да създадат "буферна зона“ с дълбочина до 15 км в района на Харков, за да изтласкат украинските РСЗО и артилерия от международната граница с Белгородска област.

Руските ултранационалисти редовно призоваваха за подобна операция през лятото на 2023 г. на фона на широко разпространеното недоволство от ограничените трансгранични нападения на проукраинските сили в района на Белгород.

Руско нахлуване на дълбочина 15 километра и ширина на няколкостотин километра би било мащабно оперативно начинание, което би изисквало сила, много по-голяма и значително по-добре обезпечена от руските сили, които в момента са струпани по цялата международна граница с Украйна и най-вече в района на Белгород.

ISW изчислява, че руските сили може да засилят усилията си за превземане на Купянск в района на Харков през следващите седмици и че руските сили в тази област изглеждат по-подходящи за извършване на интензивни настъпателни операции, отколкото другаде в Украйна или по международната граница.

Понастоящем руските военни вероятно са способни да провеждат действия само на тактическо ниво в района на Харков, което в най-добрия случай ще послужи за отвличане на вниманието от възможните руски оперативни усилия на Купянско направление.