Във вторник, 10 септември, руските войски предприеха контраатаки в Курска област. Към момента обстановката в региона е нестабилна. Според коментаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) мащабът и потенциалните перспективи за атаки на руската армия все още не са ясни и е твърде рано да се правят окончателни заключения, предава УНИАН.

Геолокационни кадри от 11 септември показват, че руснаците са превзели позиции на ВСУ източно от Журавли (североизточно от Коренево). Други кадри от 10-ти показват части от 51-ви въздушнодесантен полк, които настъпват на север и североизток от Снагост (южно от Коренево) в механизирано настъпление с размер на рота.

Според руски военни блогъри руските войски са предприели механизирана контраатака от север край Коренево и бързо са настъпили към Снагост. Някои източници твърдят, че руснаците са превзели напълно Снагост, но ISW не вижда визуални доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Освен това има информация, че частите на 51-ви въздушнодесантен полк и 155-та морска бригада са настъпили в района на Снагост и са превзели: Красножовтневое, Комаровка, Вишневка, Апанасовка, 10 октомври, Обуховка, Бяхово, Внезапное и Гордеевка. ISW не потвърждава, нито отрича това.