Руското конструкторско бюро "Стратим“ е започнало производство на бюджетен аналог на иранския БпЛА Shahed, който ще носи името "Ястреб“. Обхватът на полета на новия дрон ще бъде 350 километра, а бойната му част ще е 800 килограма, предава УНИАН, като се позовава на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите твърдят, че руснаците ще използват новия дрон като примамка, за да отвличат вниманието на украинската противовъздушна отбрана. Подобна тактиката те вече приложиха в хода на поредица от атаки срещу Украйна, припомнят от ISW.

Тестовете на прототипа продължават, а тези на готовия БпЛА са планирани за първата половина на годината. На 18 януари министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу посети Държавното машиностроително конструкторско бюро "Радуга“, дъщерна компания на корпорацията "Тактическо ракетно оръжие“ (КТРВ), припомнят експертите.

По-рано той нареди на ръководителя на предприятието да увеличи обсега на полета на неидентифицирани оръжия от 250 до повече от 300 километра. Генералният директор на КТРВ Борис Обносов обяви, че компанията вече е тествала оръжия с обсег на полета 310 километра. Освен това Държавното конструкторско бюро "Радуга“ намали себестойността на производството на дрона и увеличи бойната му част от 450 на 800 килограма.

Генералният директор на "Радуга“ Сергей Богатиков заяви, че компанията е удвоила персонала си, закупила е ново оборудване и инструменти, разширила е производствените мощности, а също така е установила 12-часови смени, което й позволява да работи денонощно и да увеличи производствените обеми.

Според изчисленията на анализаторите тези твърдения и някои факти показват, че Държавното конструкторско бюро "Радуга" е увеличило осем пъти обема на производство на високоточни оръжия.