Руските медии се опитват да предотвратят влошаване на отношенията между Русия и Индия поради съобщения, че западните страни целенасочено доставят на Украйна артилерийски боеприпаси индийско производство. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Според доклада индийският клон на руската държавна медия Sputnik е съобщил на 3 януари, че ветеран от индийските военновъздушни сили е обвинил Словения, че е закупила индийски 155 mm артилерийски боеприпаси под фалшив претекст и е доставяла боеприпасите на Украйна, за да навреди на руско индийските двустранни отношения. Sputnik India подчертава неутралната позиция на Ню Делхи по отношение на войната в Украйна, както и тясното стратегическо партньорство на страната с Русия.

А индийското издание The Еconomic Тies е съобщило, че руски служители са се свързали с индийското правителство, за да изгладят въпроса с трансфера на произведени в Индия боеприпаси, които пристигат в Украйна чрез европейски посредници.

От ISW подчертават, че не са открили доказателства за използването на произведени в Индия артилерийски боеприпаси, от която и да е воюваща страна. Експерти от Института предполагат, че руските източници и длъжностни лица вероятно се опитват да представят проблема, като провокация от страна на Запада за облекчаване на евентуално напрежение с Индия.