Руската федерация се опитва да изгради евразийска архитектура за сигурност и да я използва, за да разруши настоящия световен ред. Това се казва в поредния материал на коментаторите от Института за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Отбелязва се, че в понеделник, 9 септември, в Саудитска Арабия руският външен министър Сергей Лавров взе участие в съвместна министерска среща на стратегическия диалог между Русия и Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив (GCC).

В кулоарите на стратегическия диалог Лавров проведе разговори с генералния секретар на Съвета Джасем Мохамед ал-Будауи, саудитския външен министър принц Фейсал бин Фархан и престолонаследника и министър-председател на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

По време на срещите ръководителят на руското външно министерство подчерта интереса на Русия към разширяване на сътрудничеството със страните от Персийския залив. Лавров и саудитски официални лица обсъдиха укрепването на търговията, културните връзки и двустранните инвестиции. Руският министър покани и саудитския премиер Бин Салман на срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия, която ще се проведе през октомври 2024 г.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст припомня изявлението на Лавров от юли, че Русия и Китай, в рамките на GCC, се застъпват за създаването на евразийска архитектура за сигурност. Коментаторите на ISW предполагат, че руският министър е използвал срещите си с лидери на страните от Персийския залив, за да популяризира именно тази програма.

Авторите не изключват визитата на Лавров да е част от усилията на Кремъл да насърчи създаването на предложената от него "евразийска архитектура за сигурност“.

"ISW по-рано оцени, че предложението за евразийска архитектура за сигурност е в съответствие с дългосрочната стратегическа цел на Русия за разрушаване на западното единство, разрушаване на НАТО отвътре и разрушаване на настоящия световен ред“, се казва в материала.