Русия се опитва да продължи да представя в информационното пространство мащабните учения на НАТО Steadfast Defender 2024 като провокация. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

Анализаторите предупреждават, че Русия провежда информационна операция, за да представи като провокативно отбранителното учение на НАТО Steadfast Defender 2024, което по същество е отговор на руските действия срещу Украйна и заплахите на Москва срещу членовете на НАТО. Steadfast Defender 2024 започва тази седмица и ще продължи до месец май.

В доклада се припомня, чеМинистерство на външните работи в Москва отговори на първоначалното съобщение за учението Steadfast Defender през септември 2023 година, като подчерта, че Алиансът става все по-провокативен и агресивен. От ведомството допълниха, че НАТО продължава "демонстрация на сила“ на "прага на Русия“.

От руското МВнР подчертаха още, че Москва редовно предлага инициативи за деескалация и призовава НАТО да се откаже от провокативни действия, като от своя страна дори е дислоцирала руски военни към вътрешността на страната.

Руски източници твърдят, че НАТО използва ученията, за да "навие“ и подтикне балтийските държави да се подготвят за война с тях и описват маневрите като  "последни от поредица от провокации“.

На 17 януари Юлия Жданова, член на руската делегация на 1066-ата пленарна среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заяви, че ученията на НАТО по границите на Русия и Беларус "провокират игра на нервите“ и "дори още повече навиват пружината на ескалацията“.

"Руски военен блогър с връзки с Кремъл“ отхвърли коментарите на германския министър на отбраната Борис Писториус за възможна бъдеща руска атака срещу НАТО, аргументирайки се, че европейски служители редовно правят изявления относно "концепцията за руска заплаха“ и че малко граждани на ФРГ всъщност са съгласни с тези изявления.

Той намекна също, че германското правителство се опитва изкуствено да създаде заплаха от Русия, която всъщност не съществува, като плаща на експерти да "казват правилните думи“.

Анализаторите отбелязват, че руската информационна операция, насочена към представяне на отбранителните действия на НАТО в отговор на "реалната руска агресия“ на Източния фланг на Алианса като провокативна, има за цел да отклони вниманието самото поведение на Москва спрямо държавите от западната военна организация.

Руски официални лица, включително президентът Владимир Путин, наскоро заплашиха Финландия и целия съюз на НАТО.

ISW продължава да е на мнение, че нахлуването в Украйна през 2022 година не е с цел защита на Русия от несъществуваща заплаха от НАТО, а по-скоро за да се отслаби и в крайна сметка да се унищожи Алианса - цел, която той преследва и днес.