По данни, анализирани от експерти от Института за изследване на войната (ISW), руснаците се готвят за ново настъпление, но по предварителни оценки няма да успеят да постигнат оперативно значими пробиви, пишат от Института за изследване на войната (ISW), цитирани от "Украинская правда“.

Руски източници твърдят, че руските войски се готвят да започнат нова офанзива през следващите седмици, веднага щом земята замръзне в Източна и Южна Украйна.

Руският литературен критик и теоретик на алтернативната история Сергей Переслегин заяви, че руснаците ще започнат широкомащабна настъпателна операция в Украйна някъде между 12 януари и 2 февруари, след като земята замръзне и вероятно след като украинските войски са "изтощени“ от защитата на позициите си в Авдеевка и на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Той също така изрази опасения, че Русия не разполага с достатъчно жива сила, за да извърши мащабните настъпателни действия, които той прогнозира.

Руски военен блогър заяви на 14 януари, че броят на руските войски на фронта позволява да се провеждат локални тактически маневри, но е малко вероятно да има оперативно значими "пробиви“.

Той твърди, че мразовитото време се отразява на руската и украинската сухопътна дейност, артилерия и безпилотни системи по целия фронт, особено на Херсонско направление.

Друг руски блогър казва, че студът пречи на руските войски да провеждат сухопътни операции и да напредват на север от Вербовое в западната част на Запорожка област.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че руските самолети не могат да оперират в Южна Украйна поради метеорологичните условия.

Бившият ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че фронтовата линия в западната Запорожка област "жужи като кошер“ поради големия брой украински дронове.

Той твърди, че украинските сили използват дронове за удари по всяка важна цел в западната част на Запорожие и че интензивното използване на украински дронове затруднява ротацията на руския персонал.

Предварителната оценка на ISW е, че минусовите температури в Украйна вероятно ще възпрепятстват операциите на фронта засега, но теренът вероятно ще стане по-благоприятен за механизирана маневрена война, когато земята замръзне.

Въпреки това анализаторите продължават да оценяват, че руските войски вероятно ще се опитат да поддържат или засилят локалните настъпателни операции в Източна Украйна, опитвайки се да завземат и запазят инициативата, въпреки зимните метеорологични условия и условията на терена.

ISW също така оценява, че руските сили няма да могат да постигнат оперативно значими пробиви.