Руснаците се опитват да оправдаят ракетната атака срещу болницата "Охматдет“ в Киев и дори са започнали мащабна информационна операция за това. Но от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) са убедени, че Москва "няма да може да избяга от отговорност за военното престъпление", предава УНИАН.

Според коментаторите, руснаците лъжливо твърдят, че детската болница е частично или изцяло военна, като се твърди, че е легитимна военна цел. Но Охматдит е най-голямата мултидисциплинарна детска болница в Украйна, която приема до 18 хиляди деца годишно.

В същото време Русия подписа Женевската конвенция за защита на гражданските лица по време на война. Член 19 от документа отбелязва, че международната правна защита за цивилните болници не приключва, ако институцията не извършва "действия, вредни за врага“, и следователно дори военна болница не е легитимна цел.

"Член 19 от Конвенцията също гласи, че "врагът“ трябва да даде предупреждение, преди да атакува болница, за която се твърди, че съдържа "вредна“ военна цел. Никакви руски източници не твърдят, че руските власти са дали такова предупреждение, нито са предоставили доказателства за това болница, пълна с болни деца, да представлява непосредствена заплаха за руските войски“, твърдят коментаторите.

Изявлението на руското министерство на отбраната, че Охматдит е бил ударен от украински противовъздушен прехващач и изявлението на един от руските военни, че руска ракета случайно е поразила медицинско заведение, също няма да освободят руснаците от отговорност, настояват от ISW.

От там смятат, че "Русия е държавата-агресор в тази война и следователно, ако Кремъл не беше нахлул в Украйна и започнал редовни атаки, отбранителните сили нямаше да трябва да се защитават от руските ракети.

В доклада на ISW се добавя, че руските информационни операции не освобождават руските сили от правна или морална отговорност за последствията от атаките срещу Украйна.