Руските войски са превзели Угледар, Донецка област, пишат от базирани във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). За коментаторите обаче не е ясно колко бързо руснаците могат да напреднат извън града в близко бъдеще, предава УНИАН.

Според тях Угледар едва ли ще промени коренно хода на настъпателните операции, тъй като градът не е особено важен логистичен център.

Видеоклиповете с геолокация от 30 септември и 1 октомври показват, че руските войски са издигнали свои трикольори в различни части на Угледар. На 1 октомври руски блогъри обявиха, че градът е окупиран.

Но в същия ден украински военнослужещ съобщи, че част от украинската групировка извършва планирано изтегляне от Угледар с цел избягване на обкръжение. Коментаторите от базирания във Вашингтон мозъчен тръст припомнят, че руснаците превзеха Угледар след 2,5 години неуспешни щурмове.

Руската федерация извърши поне два големи опита за настъпление за превземане на Угледар през октомври-ноември 2022 г. и януари-февруари 2023 г. И двата опита за превземане на града доведоха до големи загуби на персонал и военна техника. По-специално, 155-та бригада на руската морска пехота беше победена в околностите на града.

Някои руски източници изразиха съмнение, че руските войски ще успеят да напреднат бързо и да постигнат оперативно значими пробиви веднага след превземането на Угледар.

В същото време руски блогъри отбелязаха, че не очакват срив на фронтовата линия след превземането на Въгледар. Градът ще бъде изчистен, за да стане подходяща позиция за започване на бъдещи атаки. Както е обобщено от ISW:

"Превземането на Угледар от Русия е малко вероятно да промени фундаментално хода на настъпателните операции в западната част на Донецка област, главно защото Угледар не е особено важен логистичен център, а също и защото руските войски контролираха повечето от главните пътища, водещи до Угледар, дори преди 1 октомври "което означава, че руските войски вече са имали възможност до известна степен да блокират украинската логистика на този участък от фронта“.