Руските медии преувеличават успехите на Авдеевския фронт. Дори в случаите, когато отпред всичко е зле. Това заявяват от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), цитирани от РБК-Украйна.

Руските източници отбелязват руските настъпателни операции, но като цяло не публикуват на значителните загуби на техника, претърпени само за няколко дни боеве.

За последен път подобен случай беше показан в медиите през февруари 2023 г., когато руските войски загубиха цяла колона бронирана техника при завършване на руската офанзива при Угледар.

Не е изключена и "цензура" с ареста на известни критици, участвали в предаванията. Блогърите се страхуват да кажат твърде много, за да не ги сполети същата съдба.

Някои известни руски блогъри си сътрудничат с формированията на "Народната милиция на Донецката народна република“. Много от тях се бият в района на Авдеевка и това допълнително насърчава блогърите да преувеличават декларираните победи и да мълчат за пораженията, смятат от ISW.

В един случай един известен блогър похвали руското военно командване за предоставянето на информация за обявените успехи и отбеляза, че "това е първата операция от дълго време, при която руското командване се опитва да създаде информационна бариера“.