Операцията на Въоръжените сили на Украйна в Курска област е оказала оперативен натиск върху руските операции на всички направления на бойните действия и Русия вероятно е прехвърлила военни част от Покровското направление в Курска област. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

"Руското военно командване може да е пренасочило резервни части, предназначени да подсилят приоритетната офанзива на Русия на Покровското направление, за да се защитят от украинските операции в Курската област - което показва, че оперативният натиск от страна на ВСУ в Курск се отразява на руските операции във всеки сектор по цялото бойно поле".

Докладът припомня, че на 14 и 17 август руски източници, включително потребители на социални медии, твърдят, че поне една рота от руската 15-а мотострелкова бригада (2 АК, Централен военен окръг на Русия) се е преместила от района на Покровск в района на Курск.

Някои руски и украински открити източници също твърдят, че неидентифицирани елементи на 15-а мотострелкова бригада са били прехвърлени в Курска област. В същото време елементи от руската 15-а мотострелкова бригада са участвали в руските настъпателни операции в Покровското направление.

ISW е регистрирал съобщения, че елементи на тази бригада действат източно от Покровск от средата на август досега.

На 19 август организацията OSINT Evocation. info твърди, че Русия е прехвърлила и елементи на 1-ва мотострелкова бригада "Славянск" (1-ви армейски корпус на "ДНР") от Донецкото направление в Курската област, а в края на юли и през август 2024 г. ISW регистрира, че елементи на тази бригади са действали на Торецкото и Покровското направление.

"ISW не намира доказателства, че тези прехвърлени части са участвали преди това в бойни действия на фронта в приоритетните за Русия райони Торецк и Покровск, а руското военно командване вероятно продължава да се отнася изключително негативно към изтеглянето на боеспособни части от фронтовите райони в тези области. Пребазираните части вероятно са били резервни части, които руското военно командване е възнамерявало да използва за укрепване на руската групировка в тези райони, за да предотврати заплахата от ранна кулминация на битката, но не я е дочакало".

"Решението на руското военно командване да пренасочи ограничени сили към Курската област, вместо да ги включи в операция за превземане на Покровск или Торецк, показва, че то не е било в състояние да изолира напълно приоритетните си настъпателни операции в Донецка област от потребностите от личен състав, предизвикани от украинската операция в Курската област".

Анализаторите отбелязват, че руското военно командване досега е избягвало да пренасочва сили, предназначени за настъпателни операции в района на Торецк или Покровск, за да участват в отбранителните операции в района на Курск, и досега е пренасочвало основно сили от по-нископриоритетни райони като северната част на Харковска област, линията Купянск-Сватово-Креминая и западната част на Запорожка област.

Пренасочването на ограничени елементи от 15-а и 1-ва мотострелкова бригада няма да окаже непосредствено въздействие върху ситуацията на бойното поле на Покровското и Торетското направление, тъй като това са малобройни сили. Остава неясно дали руското военно командване вече е разгърнало или ще разгърне допълнителни резервни сили, предназначени за руски настъпателни операции на Покровското и Торетското направление за противодействие на украинската операция в Курска област.