На 29 декември Министерството на отбраната на Руската федерация завърши есенния набор за 2023 г., който започна на 1 октомври. 130 000 души са повикани на военна служба. Това се посочва в доклада на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). 

На 29 декември руското Министерство на отбраната (МО) обяви, че е завършило есенния цикъл на наборната военна служба в Русия през 2023 г., който започна на 1 октомври. Руското МО заяви, че е приело 130 000 души на наборна служба в съответствие с указа на руския президент Владимир Путин от 29 септември 2023 г.  От ведомството добавят, че повечето наборници са постъпили в учебни формирования и военни части и че руската армия е освободила наборниците от наборния цикъл през есента на 2022 г., които са служили в установените срокове на наборната си служба в началото на наборния цикъл през есента на 2023 г. Руското МО заяви по-рано, че наборниците няма да бъдат изпращани в окупираните Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област и няма да участват в бойни операции в Украйна.

ISW не е наблюдавала наборни войници да се бият в Украйна от първите месеци на пълномащабното нахлуване на Русия, но наблюдава, че руските сили за сигурност все повече разчитат на наборни войници за изпълнение на функциите по охрана на границите по международната граница на Русия с Украйна. 

Съобщава се, че Държавната дума на Русия ще разгледа предложен законопроект, който позволява на руските наборници да служат в граничната служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

На 29 декември в руската агенция ТАСС съобщава, че според информация от руското МО руските сили са получили 1500 танка, 2200 бойни бронирани машини, 1400 бронирани автомобила, 1400 ракетно-артилерийски системи и 22 000 безпилотни летателни апарата през 2023 г. От ТАСС посочват каква част от това оборудване руските сили са извадили от складовете и какъв процент е новопроизведен.

"Русия постепенно мобилизира своята отбранителна индустриална база в подкрепа на военните усилия в Украйна, но не го прави в мащаби, които биха могли да подскажат, че по-голямата част от съобщените прехвърляния на военна техника към руските сили през 2023 г. представляват новопроизведени средства", посочват от ISW.