Въоръжените сили на Украйна и руските войски напредват в Курска област. Междувременно се наблюдава леко настъпление на руски части в Донецка област и по линията Купянск-Сватово-Кременная. Това се посочва в доклада, публикуван на 14 септември от американския Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Геолокационни кадри, публикувани на 12 септември, показват, че украинските войници наскоро са напреднали в Курска област в североизточната част на Черкаското Поречие (северно от Суджа).

Други геолокационни кадри от 13 септември пък показват руски войски, действащи в центъра на селището Снагост (южно от Коренево), което може да означава, че руските сили са превзели цялото селище, се посочва в доклада.

Руски източници твърдят, че руските сили са завзели Покровски и Обуховка (и двете югоизточно от Коренево и Снагости), въпреки че ISW не намира доказателства за тези твърдения.

Руските военни кореспонденти твърдят, че войските на РФ са напреднали в южната част на Руска Конопелка (източно от Суджа) и западно от Любимовка (югоизточно от Коренево), докато ВСУ са напреднали североизточно от Погребки (северно от Суджа) и източно от Коренево.

Руски източници също така твърдят, че ВСУ са продължили офанзивите си край Обуховка, Олговка, Камишевка, край Борки и Фанасеевка.

Руски блогъри твърдят, че руските войски са предприели контраатаки по линията Любимовка-Толсти Луг-Дарино (югоизточно от Коренево и на 3 км северно от границата със Сумска област) и се твърди, че са прочистили Краснооктомврийско (югозападно от Коренево).

На 14 септември CNN съобщава, че действащите в Курска област ВСУ са заявили, че руските сили са прехвърлили в Курска област подкрепления от ЧВК "Вагнер", които вероятно са се намирали в Западна Африка. Също така се посочва, че тези "вагнеровци" са били по-добре оборудвани и обучени от редовните руски сили в района.

"Украинските военни може би имат предвид служители на Африканския корпус или на руската частна военна компания "Бригада Медвед", които са се върнали от Западна Африка след нахлуването в Курска област", се посочва в доклада на ISW.

Наскоро украинските сили са напреднали в Глушковски район. Геолокационни кадри от 13 септември показват, че ВСУ напредват южно от Веселое (югозападно от Глушево и на 3 км от международната граница).

Руски източници твърдят, че ВСУ са атакували югозападно от Глушково в района на Нови Пут, Веселое и Медвежье (източно от Веселое).

Руск военен кореспондент е отрекъл твърденията, че украински войски са навлезли във Веселое.

На 13 септември говорителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрий Демченко заяви, че от началото на операцията на ВСУ в Курска област руските диверсионни и разузнавателни групи са намалили значително дейността си по границата в Сумска област.

На 12 и 13 септември руските сили са продължили атаките край Глубокое, край Гатише и Волчанск, но без успех.

Представителят на Харковската група на войските на ВСУ полковник Виталий Саранцев заявява, че руските войски все по-често използват леки бронирани машини, а от време на време използват и тежки бронирани машини в Харковското направление.

Същевременно Саранцев не предполага, че засиленото използване на руски бронирани машини свидетелства за засилване на руската офанзива, и заявява, че руските сили не струпват сили край Хлубокое, Липци, Волчанск или други градове в северната част на Харковска област.

Саранцев също така добавя, че руските войски не възнамеряват да прехвърлят значителни подкрепления в Харковска област и че те постоянно извършва тактически и вътрешни ротации в района.

Наскоро руските войски са напреднали на изток от Купянск. Кадри от геолокацията, публикувани на 12 септември, показват, че руските войски са напреднали в северната част на Петропавловка.

Руски военен кореспондент твърди, че руските войски са напреднали на дълбочина до километър по овраг югозападно от Песчаное и на ширина до 750 метра в Макеевка, въпреки че ISW не намира потвърждение на тези твърдения.

На 12 и 13 септември руските сили продължават офанзивите край Синковка, край Петропавловка, Глушковка, Колесниковка, Стелмаховка, към Лозовая, край Копанка, Дружелюбовка, Грековка, Макеевка, Невское, Ямполивка, Торское и край Серебрянка.

На 12 септември украински военен, действащ на Лиманското направление, заявява, че руснаците засилват ударите от термобаричната артилерия ТОС-1А в района.

Руските войски продължават настъплението си по Северското направление в района на Белогоровка, Верхнекаменское, Спорное и Вемка, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Наскоро руските сили са напреднали на югоизток от Часов Яр. На геолокационни кадри от 13 септември се вижда как руските войски напредват западно от Клещеевка.

"Напредването на запад от населеното място показва, че руските сили са затвърдили допълнително контрола си над Клещеевка и че руските сили са развили способност да поддържат постоянно присъствие в града и да използват населеното място и околностите му като зона за настъпателни операции", се посочва в доклада.

ISW изтъква, че Клещеевка отдавна е спорна "сива зона" и способността на руснаците да установят контрол в района ще улесни опитите на руските сили да се опитат да преминат през канала Северски-Донец в Донбас западно от Клещеевка.

Руски "военен кореспондент твърди, че войските на РФ са напреднали край Ивановское, но Институтът за изследване на войната не намира потвърждение.

На 12 и 13 септември сраженията продължават край Часов Яр, в близост до Андреевка и Ступочек.

Наскоро руските войски са извършили леко настъпление край Торецк. Публикуваните на 12 септември геолокационни кадри показват, че руснаците са напреднали в източната част на този град.

На 12 и 13 септември руските войски продължават настъпателните операции край Дачне, в рамките на самия Торецк, край Нелиповка и Ню Йорк.

Наскоро руските войски са извършили леко настъпление югоизточно от Покровск. Геолокационни кадри от 13 септември показват, че руските сили напредват северозападно от Михайловка (югоизточно от Покровск и непосредствено източно от Селидово).

Руските военни кореспонденти твърдят, че войските на РФ са напреднали в рамките на Гродовка и близо до Украинск, но ISW не намира потвърждение.

Сраженията продължават на 12 и 13 септември край Зелено поле, Воздвиженка, Новоалександровка, Миролюбовка, към Новотроицко и край Новогродовка, Селидово, Михайловка, Украинск и Желанное Первое.

Наскоро руските войски са разрушили няколко моста край Покровск, което вероятно ще усложни логистичната подкрепа на ВСУ в района и ще подготви бъдещо настъпление на руските сили към Покровск и близките населени места, се посочва в доклада.

На 12 септември руски блогъри публикуват кадри, за които се твърди, че показват как руски войски атакуват и разрушават мост по магистралата Т-0504 Бахмут-Покровск между Мирноград и Покровск.

По-късно руски военни кореспонденти показаха кадри на предполагаеми удари по друг мост край Селидово с помощта на ракета "въздух-земя" Х-38. На 7 септември руските войски са нанесли предполагаем удар по мост в източните покрайнини на Селидово.

На 12 и 13 септември руските войски продължават офанзивата западно от Донецк, включително в Георгиевка, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Свързан с Кремъл руски военен кореспондент твърди, че войските на РФ са напреднали северно от Красногоровка и Острое, въпреки че ISW не намира потвърждение на тези твърдения.

На 12 и 13 септември войските на РФ продължават настъпателните операции край Константиновка и Водяное, край Угледар, край Пречистовка и Золотая Нива, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Руски блогъри твърдят, че руските сили са напреднали близо до Водяное и на 2,7 км дълбочина и 4,5 км ширина западно от Пречистовка, но ISW не намира потвърждение.

Позиционните боеве продължават на 12 и 13 септември в западната част на Запорожка област в района на Работино, но няма потвърдени промени във фронтовата линия.

Капитан Дмитро Лиховой, представител на групата войски "Таврия", съобщава, че руските войски интензивно обстрелват украинските позиции в Запорожското направление, много от които са в спорните "сиви зони" или райони, където се водят позиционни боеве.

Лиховой също така отбелязва, че поради обстрела от страна на руснаците украинските сили трябва да изградят нови позиции, особено в Ореховското направление.

Сраженията продължиха и на левия бряг на Херсонска област, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Украинският военен анализатор Петро Черник заявява на 13 септември, че руските сили са разположили неопределен брой системи за противовъздушна отбрана С-500 в Крим и че Русия разполага само с 16 системи С-500.

Той твърди, че противовъздушната отбрана на руснаците в Крим е по-гъста, отколкото в Москва, вероятно защото руските войски дават приоритет на противовъздушната отбрана на Кримския мост.

Представителят на ВМС на ВСУ, капитан трети ранг Дмитрий Плетенчук, съобщава, че руската логистична подкрепа в Южна Украйна разчита изцяло на Кримския мост.

На 13 септември 2024 г. Украинският център за разследваща журналистика съобщава, че в началото на септември 2024 г. руските войски са монтирали 7 стълба и няколко огради по Кримския мост, за да защитят бетонните опори на моста от атаки от морето и от въздушни безпилотни самолети.

Съобщава се също, че руските войски са разположили системи за противовъздушна отбрана "Панцир-С1" под моста от северната и южната страна на остров Тузла и са разположили наблюдателни постове, картечни гнезда, противовъздушни позиции и оборудване за радиоелектронна борба по протежение на целия мост.