Забавянето на западната военна помощ за Украйна е помнала на Русия да започне настъпателни операции на множество фронтове, пишат анализаторите от базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитирани от "Украинская правда“.

Според авторите на доклада, в момента руските войски провеждат поне три настъпателни операции:

по границата на Харковска и Луганска области, по-специално в посока Купянск и Лиман;

в Авдеевка и около нея;

близо до Работино в западната част на Запорожка област.

ISW и няколко украински и западни източника изчисляват, че закъсненията в предоставянето на западна помощ за сигурността, а именно артилерийски боеприпаси и критични системи за противовъздушна отбрана, са попречили на украинските сили да защитят Авдеевка от руското настъпление.

Критичният недостиг на оборудване, предоставено от Запада, и страховете от пълно прекъсване на военната помощ от САЩ накараха украинските сили да концентрират оборудване по целия фронт, което вероятно насърчи руските войски да се възползват от ситуацията.

Те започнаха настъпление извън Авдеевка - по границата на Харковска и Луганска области от началото на януари 2024 г. и в западната част на Запорожка област през последните 48 часа.

ISW вярва, че тази руска офанзива вероятно ще попречи на украинските сили да подготвят персонал и оборудване за възстановяване на контранастъпателни операции.

Украйна ще пострада, ако просто се окопае и се опита да се защити до края на 2024 г., както някои западни държави и анализатори защитават.