На 15 декември руските войски са провели локализирани настъпателни операции край Бахмут, Авдеевка и Мариинка и са постигнали потвърдени успехи. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

"На 15 декември руските войски продължиха локализирани настъпателни операции близо до Бахмут и постигнаха потвърдени успехи. Кадри от геолокация, публикувани на 11 декември, показват, че руските войски наскоро са напреднали северозападно от Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут)", се посочва в доклада.

Руските източници все повече характеризират локализирана руска настъпателна операция около Бахмут като операция около Часовой Яр (12 км западно от Бахмут). Руски военни блогери са определили руските атаки западно от Бахмут в района на Богдановка и Хромово и южно от Бахмут в района на Клещеевка и Андреевка като "организирано настъпление към Часов Яр". 

Те също така отбелязват, че обкръжаването на Часов Яр ще бъде трудно поради големите украински укрепления и местоположението на селището на тактическа височина. ISW изчислява, че руските сили са най-малко на девет километра от града.

На 15 декември руските войски са продължили настъплението си в района на Авдеевка. Геолокационни изображения, публикувани на 15 декември, показват, че руските войски са напреднали близо до Степовое (3 км северно от Авдеевка) и Первомайское (11 км югозападно от Авдеевка).

Руски военни блогери твърдят, че руските войски са напреднали близо до железопътната линия северно от Степовое и наскоро са превзели позиции в горската зона на север.

На 15 декември руските войски са продължили настъпателните операции на запад и югозапад от град Донецк и са постигнали потвърдени успехи. Геолокационни изображения, публикувани на 13 декември, показват, че руските войски са напреднали в западна Мариинка (западно от град Донецк).

Украински и руски източници са съобщили, че украинските войски са ударили окупирания Мариупол в Донецка област на 14 декември. Геолокационни изображения, публикувани на 14 и 15 декември, показват силен пожар на две места в Мариупол, включително търговски център "Порт сити". Съветникът на назначения от Русия кмета на Мариупол Петро Андрюшенко е съобщил, че вторият украински удар е бил нанесен по търговски център, където руските войски съхраняват военна техника, включително компоненти на системата за противовъздушна отбрана.