Въоръжените сили на Руската федерация са в процес на големи реформи, включително създаването на нови комбинирани оръжейни части на ниво армия. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН. Изявленията на украински източници за "51-ва армия“ са "ранни индикатори, че Руската федерация е сформирала друга общовойскова армия за разполагане в Украйна“, се казва в прегледа на анализаторите.

Говорителят на Оперативно-тактическата групировка войски "Харков“ Юрий Повх заяви, че руските военни възнамеряват да прехвърлят подразделения от "9-та мотострелкова бригада на 51-ва армия“ на Харковско направление. По думите му руските войски са прехвърлили части от Херсонска област и от други региони на Харковско направление.

На свой ред говорителят на Оперативно-тактическата групировка войски "Хортица“ подполковник Назар Волошин заяви, че руските войски възнамеряват да прехвърлят части от 155-та бригада морска пехота (Тихоокеанския флот) и "9-та мотострелкова бригада от 51-ва армия“ на Харковско направление за компенсиране на загубите.

ISW отбелязва, че наскоро анализаторите са получили информация за прехвърлянето на  подразделения на споменатите две бригади от запад и югозапад от Донецк в посока Харков. Не са регистрирани съобщения за "51-ва армия“.

ISW отбелязва, че руската армия може да е подчинила 9-та мотострелкова бригада на възродената, вероятно от Втората световна война, "51-ва армия“.