Руската Федерация модернизира елементи от своята система за противовъздушна отбрана в дълбокия тил поради редовните атаки на украински дронове. През последните дни се съобщава за прекъсвания на 4G комуникациите в някои райони.

Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Отбелязва се, че Министерството на цифровото развитие на Руската федерация нареди на местните власти в Ленинградска, Новгородска и Псковска области да блокират интернет комуникациите 4G LTE до 30 януари, за да могат руските служители да "усъвършенстват“ системите за противодействие на дронове и противовъздушна отбрана.

От 25 до 30 януари тези три области по-рано обявиха прекъсвания на 4G LTE интернет услугите поради технически корекции на "радиочестотния спектър“.

"Един от източниците на руското издание "Коммерсанть“ съобщи, че във Воронежска област се провеждат подобни събития, които са "планирани на федерално ниво“, и че много други неназовани съставни образувания на Руската федерация провеждат тези събития с различна скорост“, се казва в доклада.

В доклада на ISW се припомня, че руските системи за радиоелектронна борба (РЕБ) и доставчиците на мобилен интернет работят на честоти, разрешени от Руската държавна комисия по радиочестотите (ГКРЧ), а източник на "Комнерсанть“ разкри, че безразборното използване на РЕБ може да попречи на мобилните комуникации.

Все още не е ясно какво въздействие могат да окажат интернет операциите върху пренасочването на системите за РЕБ или разгръщането на нови способности и обратно.

Институтът по военно дело не изключва, че руските войски могат да тестват нови системи за електронна война и да изключат интернет услугите предварително, за да избегнат внезапни прекъсвания. Длъжностните лица също могат да ограничат достъпа до интернет, за да прикрият движението на конвенционални системи за противовъздушна отбрана в Русия след ударите на украински дронове в района на Ленинград на 18 и 21 януари.

"Тези удари предполагат, че руските системи за противовъздушна отбрана в северозападна Русия може да не са достатъчно разгърнати, за да се защитават срещу дронове, изстреляни от Украйна“, казват от ISW.

В доклада също така се отбелязва, че губернаторът на област Ярославъл Михаил Евраев е заявил на 29 януари, че руските системи за РЕБ са свалили украински дрон, който е бил насочен към петролната рафинерия Славнефт-Янош в област Ярославъл. Руски източници увеличиха изображението на сваления дрон в рафинерията и заключиха, че той не е причинил щети.