Руската федерация поставя реактивни двигатели на дронове Shahed-131/136, а също така ще оборудва изтребители Су-57 с двигатели от пето поколение, пише базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

В четвъртък, 28 декември, руските медии разпространиха снимка в близък план на иранския дрон Shahed-238. Това е версия с реактивно задвижване на дрона Shahed-131/136, който руските сили широко използват в Украйна.

Институтът обаче все още не е потвърдил използването на Shahed-238 в Украйна, въпреки предишните предположения, че руските войски са използвали тези дронове по време на атаката срещу град Киев на 25 ноември.

Освен това в доклада на ISW се посочва, че руските въздушно-космически сили (ВКС) ще оборудват всички свои изтребители от пето поколение Су-57 с нови двигатели от втора степен през 2024 г.

"На 28 декември кремълската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на високопоставени източници, близки до ВКС, съобщи, че всички Су-57, които ще постъпят на въоръжение във ВКС през 2024 г., ще получат двигатели от втора степен (пето поколение). Агенцията също така съобщи, че през 2023 г. "ВКС получи повече от 10 единици Су-57 с двигатели от първа степен и добави, че през годината тези самолети са участвали в авиационни мисии в Украйна“, се казва в доклада.

Онзи ден стана известно, че в иранската столица Техеран е представена нова модификация на ударния БЛА Shahed-136, която получи името Shahed-238. Той беше представен в три версии с различни системи за насочване.

Военновъздушните сили на Украйна отбелязаха, че модифицираният дрон Shahed-238 е по-трудна цел за откриване поради редица свои характеристики.

В същото време, според говорителя им Юрий Игнат, Украйна е в по-добра позиция по въпроса с дроновете от Русия. По-специално поради наличието на западни технологии.