Руското военно командване изпраща на фронта недостатъчно оборудвани и недокомплектовани части от оперативния резерв за подкрепа на щурмовете в Източна Украйна, се казва в доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава УНИАН.

"Руските военни командири може да са въвели в битка недостатъчно оборудвани части, които първоначално са били предназначени да действат като оперативни резерви, може би поради ограничена руска отбранителна промишлена база или усилия за укрепване на продължаващите руски смилащи атаки в Украйна“, се казва в резюмето.

Анализаторите припомнят изявлението на украинския военен наблюдател Константин Машовец, който на 13 юли заяви, че Руската федерация планира да сформира 27-ма мотострелкова дивизия (2-ра общовойскова армия, Централен военен окръг) като оперативен резерв на група войски "Център“, която действа на Авдеевско и Торецко направления. В бъдеще, според експерта, тези войници могат да бъдат изпратени на бойното поле в случай на контранастъпление на украинските въоръжени сили в Авдеевско направление или руско настъпление в Торецко направление.

Вместо това обаче руснаците прехвърлят 433-ти мотострелкови полк от 27-ма мотострелкова дивизия, който беше комплектован от остатъците от деградиралата 21-ва мотострелкова бригада, в района северозападно от Авдеевка до пълното възстановяване на боеспособността му.

В същото време 506-ти и 589-ти мотострелкови полкове са прехвърлени в посока Торецк дори преди частите да достигнат "планираните срокове“.

Още през март Машовец заяви, че военното командване на Руската федерация възнамерява да оборудва частите на 27-ма мотострелкова дивизия само с до 87% от необходимото количество въоръжение и техника и планира да подготви 433-ти, 506-ти и 598-и мотострелкови полкове за бой в края на пролетта или началото на лятото на 2024 г.

Сега ISW за първи път забеляза, че части на 27-ма мотострелкова дивизия са действали близо до Авдеевка през април 2024 г. и близо до Торецк в началото на юли 2024 г.

Фактът, че тези полкове са разгърнати по-рано от планираното, може да означава, че руснаците са изостанали от планирания график за комплектуване и въоръжение и не са успели да оборудват тези части до целта от 87%.

ISW по-рано посочи, че руските усилия за разполагане създават малък брой допълнителни сили, които не се изпращат незабавно на фронта като подкрепления за постепенно изграждане на оперативни резерви, но тези части е малко вероятно да могат да поддържат напълно своите резерви. Анализаторите предполагат, че ранното разполагане на тези части има за цел да подпомогне настъпателните операции на руснаците.