Експерти от Института за изследване на войната (ISW) заключиха, че руските войски са в състояние да извършат планирани ротации поради превъзходството в цяла Източна Украйна и липсата на натиск от украински контранастъпателни операции, предава "Украинская правда“. Прогнозира се продължение на настоящите руски атаки по цялата линия на фронта.

"Руските сили държат инициативата в цяла Източна Украйна и липсата на украински контраофанзивни операции вероятно ще облекчи натиска върху оперативното разполагане, което преди това частично ограничаваше способността на руснаците да извършват ротации“, пишат от базирания във Вашингтон мозъчен тръст.

Концентрацията на всички боеспособни руски сухопътни сили в Украйна и продължаващите усилия на Русия за разполагане изглежда позволяват на руските войски да извършват планирани ротации в Украйна на оперативно ниво.

Заместник-началникът на Главното управление на военното разузнаване на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки заяви, че руските войски в Украйна наброяват 462 000 войници и че това е целият сухопътен компонент на техните сили.

Той добави, че повечето руски части в Украйна са на 92-95 процента от очакваната им пълна численост и че размерът на руските сили в Украйна позволява на руските войски да се ротират в цялата военна зона.

Скибицки заяви още, че руските войски изтеглят части с 50 процента или по-малко от планираното в тила и ги връщат на фронта след възстановяване и попълване.

На 11 януари заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев посочи, че руската армия успешно е увеличила руските сили в Украйна чрез продължаваща тайна мобилизация, което е довело до повече от 500 000 нови войници през 2023 г.

ISW по-рано е регистрирал трудностите на руснаците за провеждане на ротации на оперативно ниво от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. до украинската контраофанзива през лятото на 2023 г.

Очевидната способност на Русия да генерира сили със скорост, равна на руските загуби, вероятно осигурява на техните сили способността да попълнят формированията, които руските командири са изтеглили от линията на съприкосновение поради деградация и след това да върнат тези попълнени части на фронта.

Въпреки това руските сили не са завладели инициативата на бойното поле в Херсонска област и изглежда деградират части и формирования, действащи близо до украинското предмостие на източния (левия) бряг на Днепър, без да правят видими усилия за ротация на оперативно ниво (въпреки че изглежда, че извършват ротации на тактическо ниво).

 От началото на октомври 2023 г. руските войски извършиха няколко прегрупировки по време на локални настъпателни операции на Авдеевско, Бахмутско, Лиманско и Купянско направления, което вероятно даде време на руските войски да извършат ротациите, описани от Скибицки.

От лятото на 2023 г. ISW не е виждал широко разпространени оплаквания от руснаците относно липсата на ротации в целия театър на операциите и общият темп на руските операции е в съответствие с докладите на Скибицки.

Способността на Русия да извършва ротации на оперативно ниво вероятно ще позволи на руските сили да запазят общия темп на своите локални настъпателни операции в Източна Украйна в близко бъдеще, но не е ясно дали те ще могат да провеждат ефективни ротации в дългосрочен план или в случай на засилване на руските настъпателни усилия или значителни украински контранастъпления.

Руските оперативни ротации по принцип смекчават деградацията на атакуващите руски сили, което с течение на времето може да доведе до кулминацията на руските настъпателни усилия. Няколко други оперативни фактора преди това допринесоха за кулминацията на руските настъпателни усилия в Украйна, но основният фактор често беше липсата на жива сила и боеспособни части.

Според анализаторите общият боен потенциал на руските войски в Украйна може да се влоши с времето, така че въпреки ротацията руските военни няма да могат да провеждат няколко значими настъпателни операции едновременно.

Ако руските командири решат да ескалират настъпателни действия в Украйна, руската армия също може да претърпи загуби, надхвърлящи способността й да генерира нови сили, ограничавайки броя на личния състав, наличен за попълване на деградирали части и формирования. Интензификацията на руските настъпателни операции ще премести повече формирования на предната линия и ще окаже натиск върху броя на наличните сили, които могат да поемат контрол върху зоната на отговорност на деградираната част, докато тази почива и се възстановява.

Не е ясно дали настоящата руска криптомобилизационна кампания, която разчита в голяма степен на набирането на доброволци и принудителната мобилизация на затворници и мигранти, ще може да осигури увеличаване на броя на персонала, необходим за извършване на ротации по време на интензификацията на руските настъпателни усилия.