Русия и Китай продължават да развиват военнотехническо сътрудничество в различни направления. Както пише базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), на 10 септември заместник-държавния секретар на САЩ Кърт Кембъл заяви, че Китай предоставя "много значителна“ подкрепа на руската отбранителна индустрия в замяна на класифицирана руска военна технология, предава УНИАН.

Според него Китай не само доставя продукти с двойна употреба на Русия, но също така полага "значителни усилия, за да помогне за поддържането, развитието и разнообразяването на елементи от руската военна машина“. В отговор Русия изпраща в Китай подводници, разработки на самолети и ракетни технологии, които преди това не желаеше да споделя с Пекин.

Но китайски официални лица продължават да отричат ​​подкрепата за руските военни усилия и твърдят, че Китай остава "безпристрастен“ в позицията си по отношение на войната на Русия в Украйна.

Изявлението на Кембъл дойде на фона на международните военноморски учения "Океан-2024“, които в момента се провеждат в Тихия и Северния ледовит океан, както и в Средиземно, Каспийско и Балтийско море. Водени са от Русия.

В навечерието на ученията руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че оказват натиск върху Русия и Китай, което налага провеждането на съвместни военноморски учения.