Русия и Иран разширяват икономическото си сътрудничество. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава Укринформ.

Припомня се, че руският премиер Михайло Мишустин пристигна в Техеран на 30 септември, за да се срещне с различни ирански официални лица и да подчертае важността на двустранното  икономическо сътрудничество.

Мишустин се е срещнал с иранския президент Масуд Пезешкиан и е сподели, че очаква Русия и Иран да подпишат предложено всеобхватно споразумение за стратегическо сътрудничество на предстоящата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе в Казан, Татарстан, от 22 до 24 октомври.

Освен това руският премиер е разговарял с първия вицепрезидент на Иран Мохамад-Реза Ареф, за да обсъди възможността за руски инвестиции в "различни области“ в Иран. В допълнение той се е срещнал и с министъра на петрола на Иран Мохсен Пакнеджад.

В същото време посланикът на Иран и Русия Казем Джалали заяви, че посещението на Мишустин в Техеран ще бъде специално фокусирано върху развитието на търговско-икономическите връзки между двете страни.

"Руските и иранските официални лица вероятно смятат разширяването на икономическото и финансовото сътрудничество като необходим компонент от цялостното укрепване на руско-иранските отношения“, смятат експерти от ISW.

Освен това САЩ и Великобритания са все по-загрижени, че Русия споделя с Иран секретна информация и технологии, които биха могли да доближат Техеран до създаването на ядрени оръжия.