Изявленията на а Владимир Путин за намеренията му да използва ядрено оръжие са опит за сдържане на западните държави. Русия едва ли ще използва ядрено оръжие в Украйна или където и да е по света. Такава е прогнозата на коментаторите от Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В материал на базирания във Вашингтон мозъчен тръст се посочват неотдавнашните заплахи на Путин за провокиране на ядрена конфронтация между Русия и западните страни и това се обяснява като опит за засилване на контрола върху вземането на решения на Запада, както и като желание да се попречи на западните страни да позволят на въоръжените сили на Украйна да използват западни оръжия, за да ударят руска територия.

Коментаторите на ISW не изключват, че Путин вероятно възнамерява да вдъхне нов живот на информационна операция на Кремъл "ядрена сабя“ и да предизвика нова вълна от паника сред западните политици в особено критичен момент от политическите дискусии относно способността на Украйна да използва осигурени от Запада оръжия за удар по Русия.

В коментара се припомня, че служители на Кремъл редовно изпращат тънко завоалирани заплахи за ядрено противопоставяне между Русия и Запада по време на ключови моменти в политическия дебат на Запад за по-нататъшна военна помощ за Украйна. По-специално, тази тактика се използва по време на текущия дебат относно правото на Украйна да използва осигурени от Запада системи за нанасяне на удари на далечни разстояния срещу руски военни цели. Целта е да се внуши страх у тези, които вземат решението.

"ISW вярва, че руското дрънкане с ядрено оръжие е част от усилията на Кремъл да помогне за сдържането на Запада, а не доказателство за готовността на Русия да използва ядрени оръжия. Русия е малко вероятно да използва ядрени оръжия в Украйна или където и да е другаде", се казва в прогнозата.