След като украинските въоръжени сили свалиха няколко изтребителя наведнъж миналата седмица, руснаците са намалили темпото на своите операции по левия и десния бряг на Днепър. За да не рискуват авиацията, сега руснаците са решили да приближат далекобойната артилерия до реката. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от УНИАН.

Според анализаторите има намаляване на активността на руската авиация на 24 и 25 декември след загубата на 5 изтребителя, включително 4 Су-34 и един Су-30СМ.

На 26 декември представител на Южното оперативно командване на въоръжените сили на Украйна Наталия Гуменюк заяви, че на източното крайбрежие на Херсонска област е имало наполовина по-малко наземни атаки по позициите на ВСУ в сравнение с предишната средна стойност по 30 нападения на ден.

Според нея унищожаването на няколко руски самолета е отслабило способността на руснаците да хвърлят планиращи бомби. За да компенсират липсата на въздушна подкрепа, те са разположили крупнокалибрена артилерия и РСЗО на левия бряг на Херсонска област.

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили полковник Юрий Игнат също съобщи на 25 декември, че след унищожаването на изтребителите руските войски са спрели да водят активни бойни действия на Херсонското направление. В същия ден руски "военен кореспондент“ потвърди, че руската авиация в Херсонска област не е действала през последните три дни.

Според украинския военен наблюдател Константин Машовец руските военни не са успели да възстановят броя на самолетите Су-34/34М до нивото отпреди пълномащабната война и сега трябва да допълнят бойните действия на самолетите Су-34/34М с по-стари самолети Су-24. В същото време руснаците рядко разполагат Су-34/34М в своите бази в Крим, вероятно опитвайки се да ги прикрият от атаките на украинските въоръжени сили.

Според анализаторите на ISW напоследък руснаците са увеличили използването на планиращи бомби срещу украинските войски на десния бряг на Херсонска област, отчасти поради успешното потискане на далекобойната артилерия от украинските въоръжени сили.

"Въпреки това, руските сили може сега да предпочетат да приближат далекобойната артилерия до бреговата линия на река Днепър, вместо да рискуват унищожението на повече самолети“, се обяснява в доклада.

Експертите смятат, че потенциалното разполагане на руска далекобойна артилерия по-близо до фронтовата линия би могло да даде на украинските въоръжени сили способността по-лесно да атакуват тези видове оръжия и да действат по-свободно и безопасно по крайбрежието на Днепър и в тиловите райони на западния бряг на Херсонска област.

Както писа УНИАН, Су-34 е единственият тип самолет в руския арсенал, който може да открива и атакува цели в най-кратки срокове, което се дължи на наличието на определена комбинация от сензори, авионика и умни оръжия.

Предвоенният руски флот се състоеше от около 150 Су-34.