Руското военно командване е прехвърлило част от войските си от района на Часов Яр в Курска област, за да спре настъплението на украинските въоръжени сили.

Както пише "Институтът за изследване на войната“ (ISW), позовавайки се на военни блогери, в южната част на руската Конопелка (източно от Суджа) бронирана машина на ВСУ е била атакувана от от 11-та въздушнодесантна бригада на ВС РФ, която действаше близо до Часов Яр в края на юли 2024 г., предава УНИАН.

Анализаторите казват, че това може да означава предислоциране на елементи от 11-та бригада за замяна или подсилване на предните части. В същото време руснаците, участващи в боевете на фронта, не са били засегнати.

Преди това ISW посочи, че подобно пренасочване може да повлияе на темпото на руските настъпателни операции. Въпреки това, може да отнеме няколко месеца, преди този ефект да стане забележим.

"ISW продължава да оценява, че руските военни командири вероятно са изключително неохотни да изтеглят бойни части от сектори с по-висок приоритет на Донецка област поради опасения, че това може допълнително да забави темпото на руските операции в тези райони“, отбелязват коментаторите в доклада.

Според руски източници командването на армията предислоцира в района на Курск части от 30-и мотострелкови полк (72-ра мотострелкова дивизия, 22-ри армейски корпус, Ленинградски военен окръг), който към средата на юли действаше в северната част на Харковска област.

ISW цитира украински военен наблюдател, който твърди, че неуточнено подразделение на 4-та танкова дивизия (1-ва гвардейска танкова армия, Московски военен окръг) действа при Курск. Това подразделение обаче вероятно е било там още преди началото на операцията на украинските въоръжени сили.

"ISW по-рано забеляза допълнителни индикации, че за да се противопоставят на украинското нахлуване в Курска област, руските власти разчитат предимно на наборници, нередовни и редовни руски сили, преразпределени от по-ниско приоритетните фронтови зони в  Украйна“, добавят коментаторите.