Руската федерация официално е разположила на фронтовата линия батальон, сформиран от украински военнопленници, а това е сериозно нарушение на Женевската конвенция. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава РБК-Украйна.

На 28 декември руски медии съобщиха, че близо до село Урожайное в западната част на Донецка област войници от батальона "Богдан Хмелницки“, който е сформиран от украински военнопленници и е подчинен на формированието "Каскад“ на "Министерството на вътрешните работи“ на т.нар. "Донецка народна република“ (ДНР), е участвал във военните действия за първи път.

Ден по-рано руски медии съобщиха, че батальонът е набрал около 70 украински военнопленници от наказателните колонии в Руската федерация и ги е изпратил на обучение, а в началото на ноември ги е предал в западната част на Донецка област.

Според експертите на ISW използването на украински военнопленници в батальона "Богдан Хмелницки“ вероятно е нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците. Документът забранява използването на затворници във военни действия от страна на властите, които са ги заловили, и също така гласи, че "нито един военнопленник не може по всяко време да бъде изпращан или задържан на места, където може да бъде изложен на огън в зона на бойни действия“.

Освен това военнопленникът не трябва да "бъде използван за работа, която е нездравословна или опасна по природа“.