Засега руските военни командири разчитат на съществуващите части, разположени в близост до международната граница, и на леснодостъпните сили в тила, повечето от които са окомплектовани с наборници и нередовна войска, за да се противопоставят на нахлуването на Украйна в Курска област. Според анализ на базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) в момента Русия не е склонна да премести сили от изток, за да попречи на Украйна да наруши руското настъпление на този участък от фронта.

Когато започва украинското нахлуване, в района на Курск действат руски наборни войници, граничари от ФСБ и бойци от чеченското подразделение на специалните сили "Ахмат", действащо под командването на руското министерство на отбраната. В същото време, твърдят анализатори, руското военно командване скоро е прехвърлило в Курска област сили от оперативния резерв, допълнителни подразделения, окомплектовани с наборни войници, Спецназ (ГРУ), Сили за специални операции (ССО), допълнителни чеченски специални части "Ахмат", действащи под ръководството на руското МО, 1-ви корпус на армията на Донецката народна република (АК ДНР) и бивши членове на групата "Вагнер", за да се защитят от по-нататъшно украинско настъпление и да си върнат територията.

"Възможно е в момента руското военно командване да премества по-опитни и по-добре оборудвани части от Източна или Южна Украйна в района на Курск, но вероятно ще е необходимо допълнително време, за да пристигнат тези части в района на Курск", отбелязат от ISW.

Въпреки това на 9 август руски военен кореспондент твърди, че части от 44-и армейски корпус на Северната група сили действат в близост до Рилск, което предполага, че руското военно командване може би премества части, събрани от Северната група сили за настъпателна операция в северната част на Харковска област.

"Твърдението на този военен кореспондент, ако е вярно, предполага, че руското военно командване оценява операцията на Украйна като по-значима. Значителното пренасочване на елементи от Северната група войски към Курска област предполага, че руското военно командване е решило, че прекъсването на настъпателната операция в северната част на Харковска област е необходима жертва, за да се отговори правилно на украинското нахлуване, като същевременно се избегне пренасочване от по-приоритетни части на фронтовата линия", отбелязват от ISW.

В същото време анализаторите подчертават, че по-мащабното пренасочване на руски войски от районите на фронтовата линия вероятно ще бъде по-бавно и по-боеспособни части могат да започнат да пристигат в Курска област едва след няколко дни.