Очаква се Русия да увеличи закупуването на балистични ракети от чужбина. Тя редовно използва балистични ракети с малък обсег, за да ударя украински градове, защото тези снаряди по-добре заобикалят противовъздушната отбрана. Според доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) ефективността на руските балистични ракети зависи отчасти от конфигурацията на украинската противовъздушна отбрана в целевата зона и ударния комплекс, от който са част ракетите, предава УНИАН.

Анализаторите признават, че руснаците са постигнали "относителен успех“, атакувайки Украйна с балистични ракети, комбинирани с крилати ракети и БПЛА. Според тях това може да накара Руската федерация да увеличи покупките на чуждестранни ракети.

ISW е убеден, че руската отбранителна индустриална база не е в състояние да произвежда балистични ракети в мащаба, необходим за редовни масирани удари по Украйна. Това е още една причина за увеличените поръчки.

"Русия може да активизира усилията си за закупуване на балистични ракети от чужбина, тъй като при определени обстоятелства тези ракети се оказват по-ефективни при поразяване на цели в Украйна“, заключиха експертите.

Наскоро The Washington Post писа, че Руската федерация вече стреля по Украйна с ракети, доставени от Северна Корея. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби потвърди тази информация.

Съединените американски щати свикаха заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъдят доставката на Русия на балистични ракети от КНДР, с които Москва атакува Украйна. Срещата ще се проведе на 10 януари 2024 г.

По-рано беше съобщено, че Северна Корея може да прехвърли на Москва балистични ракети с малък обсег.