Финландските власти съобщиха за увеличаване на броя на "проблемите“ в глобалната система за позициониране (GPS) през последната седмица. Според тях източникът на влияние върху работата на авиационни и морски GPS, както и радари, се намира на руска територия. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Според Финландската федерална агенция за транспорт и комуникации Traficom, броят на "повредите“ на GPS сигнала се е увеличил през последната седмица.

Агенцията се позовава на конкретен инцидент, станал във Финския залив в нощта на 10 срещу 11 юли. В социалната мрежа X финландски военноморски пилот съобщи, че е имал сериозни неизправности в GPS системата и радара през нощта, докато е пилотирал близо до Котка и Гамина на южното крайбрежие на Финландия. Пилотът публикува видео на неизправния си радар и поясни, че GPS сигналът не е бил наличен по 90%  от маршрута между пилотната подстанция Оренгрунд и пристанището Гамина.

ISW отбеляза, че докладите за нарастващи смущения на GPS сигналите и радарите във Финския залив съвпадат с докладите за руска намеса, засягаща балтийските страни и други региони на Европа.

Институтът припомня, че през март тази година вероятно руска намеса от Калининград заглуши GPS на самолета, превозващ тогавашния британски министър на отбраната Грант Шапс, и също така принуди финландската авиокомпания и Finnair да отмени полети до естонския град Тарту. Забраната продължи, докато летището в града въведе система за подход, която не разчита на сателитния сигнал на системата.

"Очевидното GPS заглушаване на Русия вероятно е част от ескалираща хибридна кампания, насочена директно към страните от НАТО и предназначена да подкопае подкрепата за Украйна и единството на Алианса“, се казва в доклада на ISW.