Руските войски продължават бавно, но сигурно да напредват към град Покровск – и действията им се улесняват от липсата на жива сила в редиците на Въоръжените сили на Украйна и терена северозападно от Авдеевка. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

Военни анализатори прогнозират, че руските офанзивни усилия вероятно ще се забавят още повече, тъй като силите на Москва и се приближават към по-големи, по-урбанизирани населени центрове.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец отбеляза, че на Покровско направление войските на Киев имат по-лошо оборудване и средства за защита и затова все още не могат да забавят настъплението на руснаците.

Закъсненията в предоставянето на западна и особено американска военна помощ доведоха до забавяне на оборудването на новосъздадените украински части и превъоръжаването на вече воюващите.

ISW оценява, че руските сили се опитват да постигнат ограничено тактическо обкръжение на украинските сили източно от трасето T0511 (O0544) Очеретино-Гродовка-Мирноград, по-специално на левия бряг на река Волча.

Геолокационни кадри, публикувани на 1 август, показват, че руските войски са напреднали още повече във Веселое към път T0511, като най-отдалеченото потвърдено руско настъпление е на приблизително 3,5 километра от покрайнините на Гродовка.

Машовец характеризира неотдавнашното настъпление на руските войски в района югоизточно от път O0544 като тактическо проникване дълбоко в украинските позиции и заяви, че руските войски са напреднали на 6,5 километра в дълбочина и 7,5 километра в ширина от Сокол до Сергеевка, пресичайки Волча и Казени Торец през последните седмици.

Машовец предупреди, че руските войски са близо до постигане на оперативно значим пробив на Покровското направление до края на август.

Въпреки това сегашният темп на руско тактическо напредване към Покровск вероятно няма да продължи безкрайно, тъй като руските сили се приближават до линията на по-големи и по-урбанизирани населени центрове.

Настоящите руски усилия на Покровско направление са насочени към постигане на тактически пробив в района на селата Желаное и Новогродовка.

Освен това изглежда, че групировката войски "Център“ на Русия преразпределя и разгръщат сили между различни сектори на своята новоразширена зона на отговорност в Донецка област по-бързо, отколкото преди в голяма част от театъра на бойните действия.

Групировката може да е създала по-гъвкава структура за командване и контрол и реагира по-бързо на потенциалните тактически уязвимости на Украйна, отколкото други руски войски Украйна.