Въоръжените сили на Украйна са унищожили 60 до 70 процента от оборудването, което руските войски разполагат по време на атаки край Бахмут. Руснаците извършват бронетанкови атаки на Лиманско направление със загуби.Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

На 23 март продължават позиционните битки по линията Купянск-Сватово-Кременная, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Позиционните битки продължават да се водят:

на североизток от Купянск в района на Синковка

на северозапад от Сватовой в района на Табаевка и Берестове

на запад от Кременная в района на Терни и Ямполивка

на юг от Кременная в района на Билохоривка.

Командирът на украинския взвод е отбелязал, че руските войски от време на време извършват бронирани атаки на направление Лиман и че преди няколко дни руските войски са извършили механизирана атака с 10 бронирани машини, шест от които са били унищожени от украинските войски.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец е съобщил, че руските войски атакуват както Ямполовка, така и Терни със сили от приблизително една дивизия на населено място.

Позиционни битки се водят:

северозападно от Бахмут в района на Богдановка

на запад от Бахмут в района на Ивановское

на югозапад от Бахмут в района на Клещеевка и Андреевка

южно от Бахмут в района на Ню Йорк.

Позиционни битки продължават и в района на Сиверск североизточно от Бахмут

Командирът на украинския батальон, действащ на направление Бахмут, е заявил, че руските сили провеждат атаки с помощта на механизирана техника за огнево прикритие и транспортиране на пехота до предната линия, но е отбелязал, че украинските сили са в състояние да нанесат значителни загуби в жива сила и техника на руските сили .

Командирът на украинския батальон е съобщил, че украинските сили в момента изваждат от строя 60 до 70 процента от оборудването, което руските войски разполагат по време на атаките край Бахмут.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец е съобщил, че части на руските войски атакуват на направление Часовой Яр и в района на Клещеевка и Андреевка.

Наскоро руските войски са направили малък напредък на запад от Авдеевка сред боевете в района на 23 март.

Видео с геолокация, публикувано на 23 март, показва, че руските войски са напреднали леко на юг от Бердичи и на запад от Тоненкое (западно от Авдеевка).

Военни действия се водят:

на северозапад от Авдеевка в района на Бердичи

на запад от Авдеевка в района на Тоненкое, Семеновка и Орловка

на югозапад от Авдеевка в района на Первомайское и Невелское.

По-рано руските сили са напреднали малко югозападно от Донецк на фона на продължаващите позиционни боеве западно и югозападно от Донецк на 23 март.

Кадрите, публикувани на 11 март и публикувани на 23 март, показват, че руските сили правят малък напредък на север от Новомихайловка (югозападно от Донецк), въпреки че тези успехи вероятно не са скорошни.

Позиционни боеве продължават да се водят близо до границата на Донецка и Запорожка област на 23 март, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

южно от Новодаривка (югоизточно от Велика Новосилка),

близо до Урожайное и Старомайорско (южно от Велика Новосилка),

близо до Водяни (югозападно от Велика Новосилка).

Руските войски наскоро са напреднали в западната част на Запорожка област на фона на продължаващите позиционни битки близо до Работино и Вербовой (източно от Работино) на 23 март.

Видео с геомаркировка, публикувано на 23 март, показва, че концентрацията на руски сили наскоро се е увеличила леко западно от Вербовой.

Украински служител е заявил, че руските сили все повече използват дронове с изглед от първо лице (FPV) през нощта и че няколко неуточнени "елитни" руски единици в района са фокусирани основно върху провеждането на FPV операции с дронове през нощта.

Украински източници са съобщили, че на 23 март украинските войски са отбили две руски настъпления на левия бряг на Херсонска област, в Кринки.